Næsten hvert år er der træer og buske, der skal beskæres og det giver gerne en masse gren-affald. I stedet for at køre det hele på genbrugspladsen har jeg valgt at lave et kvashegn, der er levested for havens dyr og fugle.

Hvert år er der rigeligt af overskud af grene og kviste
Jeg har mange buske – og endda store træer omkring huset, hvor jeg bor. Hvert forår er der en del kviste og grene, der i løbet af vinteren er faldet ned på plænen og som skal samles sammen inden det bliver sæson for at slå græs. Jeg har desuden en del rodskud fra poppeltræer i nærheden – og desuden er der gerne en del buske, der skal beskæres – bl.a. mine sommerfuglebuske, der hvert forår får en tur. Alt i alt giver det en del grene.
Jeg har allerede et par gode grendynger i kanten af haven, så i stedet har jeg lavet et simpelt kvashegn. Det er faktisk ganske dekorativt – og kan være med til at skabe rum og læ i haven. Men et kvashegn kan meget mere end det. Jeg er forbavset over hvor meget liv, der kan tilknytte sig et kvashegn – som i princippet blot er en lang, organiseret grendynge. Når det blæser kan sommerfuglene søge læ og ly mellem grenene. Gærdesmutten og flere andre småfugle bygger rede i hegnet.

Sådan gør du
Kvashegnet er ganske simpelt opbygget. Jeg har banket nogle stolper i jorden i sæt, ca. ½ m over for hinanden. I hegnets længeretning er stolpeafstanden ca. 1,5 meter. Når først holdepælene er sat er det blot at fylde grenmateriale ned i mellem stolperne. I takt med at grenene rådner fylder jeg nyt kvas på fra oven. Stolperne skal også skiftes med års mellemrum da jeg primært bruger naturtræ med bark, der desværre ikke holder så længe. Jeg skifter efter behov og derfor bliver kvashegnet løbende forynget med nyt og gammelt. På den måde kommer jeg let af med mine grene – og jeg får samtidig et kvashegn, der er levested og skjulested for mange af havens fugle og smådyr.