Skrukketrolden under stenen
S

Fordelen løftede jeg en sten i haven. Det ynder jeg at gøre en gang imellem. Her myldrer det nemlig af liv. Både regnorme, løbebiller, tusindben – og et par skrukketrolde!

Prøv at smide et par halvstore sten i haven – og opdag hvilke smådyr, der vil gemme sig under stenen.

Det er ikke mange år siden at jeg hørte navnet “skrukketrold” for første gang. Et navn jeg ikke kendte fra naturens verden. Det samme gælder for “nøgenmette”. Begge ord dækker over et af havens almindelige smådyr; bænkebideren. Navnet “bænkebider” går langt tilbage i det danske sprog og kan findes helt tilbage til 1700-tallet, hvor det efter sigende særligt var brugt på Sjælland. Som NaturGuide.dk skriver kan der godt være en sammenhæng med dyrets forekomst ved gamle træbænke. Bænkebidere lever nemlig gerne ved gammelt træ, hvor de lever af rådnende, organisk materiale.

Annonce:
Haveejer KØB bogen “Små dyr i hus og have” hos TALES for kun 154,- Illustreret guide om havens mange små nyttedyr og skadedyr

Her kravler en murbænkebider på en af havens sten. Et sjovt, lille dyr, hvis man tager sig tid til at betragte det.

Krebsdyr, der er gået på land

Jeg synes at bænkebidere er nogle rigtig fine dyr, der er sjove at betragte. De har syv par ben og ligner nærmest små skældyr. Bænkebiderne har en urgammel historie og er faktisk et krebsdyr – ligesom rejer, der blot er gået på land engang i en fjern, fjern fortid. Mange arter ånder stadig med gæller, der skal holdes fugtige og det er derfor med god grund at dyrene gemmer sig når solen er fremme. Jeg forstår ikke, hvorfor mange have og husejere ligefrem bekæmper bænkebidere. Jeg har aldrig oplevet bænkebidere som skadedyr hos mig – heller ikke i drivhuset.

Den lille bænkebider rullede sig sammen som en kugle da den blev taget op i hånden. Deraf det meget passende navn kuglebænkebider.

En naturlig del af den sunde have

Bænkebiderne er en del af livet i min have – og ikke mindst i kompostdyngen og i mine grendynger har de gode forhold. Jeg har dem sjældent inde i huset. Her er simpelthen for varmt og tørt. Har du bænkebidere i huset er det et tegn på et for fugtigt miljø. Ude i den natursunde have er de derimod en del af det naturlige miljø. Der findes mange slags bænkebidere i Danmark – omkring 30 arter. Murbænkebideren, den grå bænkebider – og den sjove kuglebænkebider finder jeg hyppigt.

Havens pindsvin spiser gerne bænkebidere når den roder rundt mellem bladene ved nattetide. Det samme gør spidsmusen, der i øvrigt aldrig søger ind i huse. Selv nogle edderkopper spiser bænkebidere. De små, landlevende krebsdyr har derfor en vigtig betydning i det samlede kredsløb – ikke kun som nedbrydere af organisk materiale, men også ligefrem som fødekilder.

Kilder: Naturguide.dk, naturvejleder.dk.

Fik du læst?

Populært fra havekataloget

Tilbud!

Havebænk med hynde 120 cm bambus

Original price was: 1.508,00 kr..Current price is: 1.200,00 kr..
Tilbud!

Solsejl 7x7 m oxfordstof firkantet antracitgrå

Original price was: 1.236,00 kr..Current price is: 990,00 kr..
Tilbud!

Foldbart havebord 160x85x75 cm massivt eukalyptustræ

Original price was: 1.441,00 kr..Current price is: 1.026,00 kr..
Tilbud!

Hynder til havebænk 2 stk. 200x50x7 cm oxfordstof grøn

Original price was: 619,00 kr..Current price is: 400,00 kr..
Tilbud!

Adirondack-gyngestol massivt akacietræ

Original price was: 1.270,00 kr..Current price is: 972,00 kr..
Tilbud!

Foldbare havestole 8 stk. med hynder massivt akacietræ

Original price was: 4.018,00 kr..Current price is: 3.660,00 kr..