Aronia sætter farve på efteråret
A

Jeg holder meget af efteråret og de farver, der følger med – både i haven og i naturen. Ude i den vilde natur foretrækker jeg generelt danske, hjemmehørende arter, hvor der faktisk er en del træer og buske med smukke efterårsfarver. En af mine favoritter er spidslønnen. Den får prægtige gule og til tider helt røde efterårsfarver. Det kan variere en del fra træ til træ og voksested.
I haven derimod har jeg plads til eksoter. En af dem er Aronia – også kaldet surbær eller sortrøn.

Aronia-bær har et højt indhold af antioxidanter. Fuglene er glade for bærrene, men de er bestemt også gode til marmelade.

Aronia stammer fra den østlige del af Nordamerika. Den ser ud til at klare sig glimrende i det danske klima og kan gro i stort set al slags jord. Busken er blevet “trendy” på grund af sine bær.

Aroniabærret har et højt indhold af antioxidanter og vitaminer og indeholder en masse godt for vores hjerte og blodkar. Et sådan bær er det jo ikke dårligt at være selvforsynende med. Bærrene er i sig selv ikke så fantastiske at spise, men de kan blive rigtig gode, hvis de koges til saft eller marmelade. Gerne blandet med et par af havens æbler.

Aronia får smukke, rødlige efterårsfarver. Her ved sommerhuset.

Om efteråret får Aronia de flotteste, røde blade, så det virkelig er en fornøjelse og giver haven karakter. Sammen med mine hjortetakstræer, der ligesom Aronia kommer fra det østlige Nordamerika, så får min have et blus af skønne orange-røde farver. Du kan bl.a få aronia-buske leveret til døren klar til udplantning fra Plantetorvet.dk (annoncelink til butik).

Annonce
Annonce

Fik du læst?