Benved – efterårshavens giftige pryd!
B

Orange-røde frøkapsler giver farve i efterårshaven

Få hjemmehørende buske kan som benved give farve i haven i det sene efterår, når stort set alle andre træer og buske har tabt bladene. Almindelig benved er hjemmehørende i Danmark og kan særligt i det østlige Danmark findes vildtvoksende i hegn og skovkanter. Busken – eller det lille træ har i maj-juni små, uanselige gulgrønne blomster, men de indeholder en del nektar, der tiltrækker mindre insekter. Blomsterne gør intet væsen af sig. Det er i efteråret at benved trækker opmærksomhed.

Almindelig Benved (Euonymus europaeus) vokser vildt i Danmark. I efteråret får den farverige frøkapsler og frø som fuglene er glade for. De er dog giftige for mennesker.

Frøene brugt som middel mod lus

Benved blandt andet i læhegn da den er ret hårdfør overfor vind, og i mange lande bruger man frugterne (tørret og pulveriseret) som luse- og mølmiddel. Herhjemme er Benved også blevet en meget populær prydplante i haverne på grund af dens smukke røde efterårsløv og farverige frugter. Da planten og de lokkende frøkapsler er giftige bør børn belæres og advares mod at spise dem!

Benved har fået sit navn på grund af dens hårde, hvide ved. Før i tiden var træet meget benyttet af blandt andet trædrejere og til fremstilling af trækul. Der er dog eksempel på, at arbejdere er blevet syge af støvet fra benved. For nok er benved utrolig smuk. Ikke mindst om efteråret, hvor den står i efterårspragt af høstfarver og med sine smukke og lokkende frugter, men vær opmærksom! Stort set alt på benved er giftigt.

Benved sammen med sankthansurt. En fin lille efterårsbuket.

Giftig for mennesker, men ikke for fugle

Det mest giftige hos benved er frøene fra de smukke frugter. De kan skade både lever og nyrer. Nogle af giftstofferne i frøene kan også indeholde hjertelammende glykosider og kan endvidere give alt fra åndenød til hallucinationer samt hjertebanken mm.

Benved kommer særligt til sin ret i det sene efterår, hvor havens øvrige træer og buske har smidt bladene.

Det er ofte børn som lokkes af de smukke, orange frø. Hos voksne kender man til dødsfald efter de har indtaget omkring 30-40 frø og døden indtræf inden for 24 timer. Børn må derfor belæres om at de smukke frø og frøkapsler er giftige – på samme måde som havens liljekonvaller, påskeliljer, italiensk ingefær, vild kaprifolie for blot at nævne nogle.

Spises af hjortevildtet

Man er også bekendt med flere husdyr som er døde efter at have spist de nye skud, dog er de nye skud tilsyneladende en lækkerbisken for hjortevildtet, som er nogle af de få, som godt kan tåle dem. Benved er også populær hos mange fugle. De har heller ikke problemer med giftstofferne. Det er blandt andet fugle som grønirisk, sjagger og solsort.

FAKTA: Benved eller Almindelig Benved (Euonymus europaeus) forekommer som regel som buske, men kan i få tilfælde vokse sig til et træ på 6-10 meter. Den er meget hårdfør og der findes flere arter. I Danmark er der dog kun en art som vokser vildt. Den er mest udbredt i de sydlige og østlige egne af landet og vil gerne vokse i kalkrig jord. Om foråret har benved små gulgrønne blomster som ikke gør meget væsen af sig, men om efteråret står den med flot rødt løv og smukke lyserøde og orange frugter. Benved kan angribes hårdt af benved-spindemøl, men som ofte klarer træet angrebet.

Kilde: NaturGuide.dk, hvor artiklen tidligere har været bragt.

Annonce
Annonce

Fik du læst?