Så er det ved at være tid til at kigge efter den smukke Rhododendron-cikade. I modsætning til hvad mange måske tror, så findes der cikader i Danmark. Faktisk omkring 300 forskellige arter!
Her sidst på foråret, hvor sommeren venter lige rundt om hjørnet, er jeg taget på haveinspektion i rhododendronbedet. Formålet er at få et glimt af en lille fin cikade. Endnu er den ikke større end et par millimeter og dens grønne farve falder godt i med de stedsegrønne blade, så der skal holdes fokus. Endnu er det nemlig kun nymferne der ses. Nemmere bliver det om en måneds tid når den voksne cikade slår sine folder i planterne. Den er omkring 1 cm lang og med sine smukke farver er den noget nemmere at få øje på. Jeg har dog ikke held med at finde nogle af de små grønne nymfer, men jeg bor også den nordlige del af landet, hvor den ikke er så almindelig endnu. Anderledes ser det ud jo længere mod øst man kommer.
Nok kan jeg blive begejstret over den farvestrålende cikade, men ikke alle deler min begejstring. Rhododendron-cikaden lever af plantesaft, men det er i så lille en mængde, at det er uden betydning for Rhododendron-planten. Det er straks værre med den svampesygdom som cikaden kan sprede. Det sker om efteråret når den lægger sine æg i blomsterknopperne og de derved kan tørre ud. Inficerede knopper kan ofte ses omkring februar, hvor de er helt mørke og visne. Her kan man med fordel fjerne de mørke eller nærmest gråsorte knopper så svampen ikke breder sig. De bør ikke komme i komposten, men brændes eller smides i affaldsposen.
Rhododendron-cikaden (Graphocephala fennahi) kommer oprindelig fra USA. Den voksne cikade kan typisk ses i juli og nogle gange helt frem til oktober, afhængig af vejret.
Du kan læse mere om Rhododendron-cikaden på Naturguide.dk her: Danmarks smukkeste cikade.
Forsidebillede: Rhododendron-cikade. Fotograf: Arend CC BY 2,0, wikimedia