Den simple, vilde sommerhushave
D

Ved sommerhuset foretrækker jeg en oase af liv, hvor den vilde natur får lov at råde – og hvor jeg i mere end en forstand kan nyde livet.

En tidselsommerfugl på besøg i den blomstrende lyng, der trives naturligt på den magre grund, der kendetegner mange, kystnære sommerhusområder.

Jeg holder meget af både køkkenhaver, staudebede og mine duftende roser, men ved sommerhuset vil jeg ikke slå græs, gøde og vande blomster! Netop omkring sommerhuset er der plads til liv og vildskab. Sommerhusområderne i Danmark ligger ofte i naturskønne områder, men mange elsker at omdanne de enkelte, små oprindelige naturparceller til mindre villahaver. Der slås græs og luges og klippes hæk, men ikke hos mig! Her vokser lyngen helt op af huset. Her skyder vilde porsebuske og mosebøllebuske op tæt omkring terrassen. Igen i år har et par eksemplarer af orkideen sumphullæbe vist sig – godt nok upraktisk midt i indkørslen, men alligevel. Kun et par stier omkring huset holdes kortklippet en gang om måneden med en buskrydder.

På grunden styrer Moder Natur det meste af året. Dog får nogle af de selvsåede birk en tur med saven i ny og næ. Jeg har stadig veto-ret! Ligesom derhjemme ynder jeg at forene den vilde natur med mere klassisk havepryd. Ved sommerhuset er den sidste del begrænset til et par altankasser, nogle få krukker på terrassen og en enkelt hænge-ampel eller to. Det skal være nemt og enkelt og væksterne skal kunne klare sig selv – også i de uger, hvor familien ikke er i sommerhuset.

Et simpelt bihotel. Et stykke birkestamme, hvor jeg har boret 12-15 cm dybe huller (8-12 mm). Her bor fredelige, vilde solitærbier, der ikke generer eller stikker.

På nordsiden…

På huset nordside har jeg valgt at plante bregner i altankasserne. Jeg har valgt nogle skyggetålende arter som hjortetunge og kambregne. Begge arter findes vildt i den danske natur. Jeg elsker bregner og deres grønne frodighed – og selv det brune, visne løv i efteråret. Hjortetunge og kambregne fås i flere planteskoler. Jeg købte online og fik leveret i en papkasse. Det gik fint.
Altankasserne har et indbygget vandreservoir, så de kan klare sig i ugevis.

Naturlige bregner får lov at vokse i altankasser på huset nordside.

På sydsiden…

På sydsiden hvor solen kan være brændende har jeg valgt nogle hårdføre græsser i krukker. De passer godt ind – og klarer sig længe uden en vandkande. I de små krukker kan det f.eks. være Blå bjørnegræs. I de større krukker f.eks. fjergræs eller pibegræs – mulighederne er mange. De vigtigste er at de kræver minimal pasning. Jeg har også prøvet med nogle sukkulente arter som f.eks. Sankt Hans-urt, men den spiste rådyrene.

På husets sydside planter jeg hårdføre græsser i krukker, der kræver minimal pasning.

En hånd til natur- og dyreliv

Der er mange muligheder for at booste naturen i sommerhushaven. Jeg er så heldig at have et vandhul i baghaven – fyldt med frøer, tudser og salamandere. Her har jeg fjernet næsten alle træer omkring vandspejlet, så solen kan komme til. Padderne har brug for sollys for at æg, haletudser m.m. kan udvikles.

En egestamme får lov at ligge som en slags skulptur, der også er fin som bænk. Svampene elsker den.

Et sted på grunden har jeg placeret en egestamme – hentet på et savværk, hvor den var tiltænkt som byggemateriale. I stedet blev den som en naturlig skulptur givet tilbage til naturen, hvor stammen nu prydes af fine, dekorative svampe og spændende insekter. Samtidig fungerer den som en bænk og tænke-sted ved søen.
Et par store sten placeret på grunden er også hyppigt brugt af de små skovfirben, hvor de soler sig.

Ligesom derhjemme har vi bygget nogle brændestabler. De skaber rum – og i øvrigt læ og skjulesteder for sommerfugle i dårligt vejr. Om efteråret skjuler tudser og salamandere fra søen sig gerne under brændestakken.
Når jeg er i sommerhuset nyder jeg naturen, slapper af og finder ro – og måske inspiration til nye ideer.

Hist og her har jeg hængt fuglekasser op. Det har den fine rødstjert kvitteret for. Den yngler for andet år i træk. Jeg har også hængt et simpelt bihotel på huset. Nok mest fordi jeg fandt det dekorativt, men til min store overraskelse er næsten alle huller nu besat af små, fine solitær-bier. Hotellet må næsten melde udsolgt!

Et regnfuldt efterår har fyldt vand i søen.
I stedet for en gødet græsplæne og blomsterbed ved sommerhuset har jeg skabt min egen lille vildmark i baghaven.

Alt i alt er der meget man kan gøre for at give rum til mere natur og flere arter, men også det ikke at gøre noget har stor værdi. Lad sommerhushaven gro vildt – skab rum til liv – og få mere tid til dit eget.

Annonce
Annonce

Fik du læst?