Vi har et lille hønsehold og oftest får hønsene lov til at gå frit omkring på gårdspladsen og i dele af haven. Men i går kom duehøgen på besøg. Et besøg som både hønsene og jeg har stor respekt for!
Alle høns overlevede heldigvis mødet med duehøgen, men kun fordi høgen blev skræmt af min mand, der så den komme flyvende ind over gårdspladsen. Den flotte rovfugl nåede dog med sit besøg at skabe en del panik i hønsene, der fløj til alle sider og det tog da også adskillige timer inden hønsene havde fået samlet mod til at komme frem fra deres skjulesteder så de kunne komme retur i hønsegården.
Selvom hønsene aldrig før havde mødt en høg, så vidste de instinktivt at det var med at komme i skjul ind under havens buske, hvor høgen ikke kunne nå dem.
Blade til hønsene
Besøget har gjort, at vi lige tager et par dage eller tre i hønsegården, da duehøgen på afstand holder øje med hvornår muligheden for hønsesteg opstår igen. Når først duehøgen har været på besøg en gang, finder den let tilbage i håb om nem føde.
Så i dag skulle der gøres lidt ekstra for de skræmte høns. Jeg har været ude og samle nogle af havens mange blade sammen og læsset dem af inde i hønsegården. Så har hønsene lidt at skrabe i. Det elsker de.
Vidste du i øvrigt at man i ældre tid kaldte duehøg-hunnen for hønsehøgen. Hunnen er nemlig noget større end duehøg-hannen, sådan som det oftest er tilfælde hos rovfuglene.
Lidt om duehøgen.
- Duehøgen er Danmarks største høg med et vingefang på op til 125 cm.
- Duehøgen er en rovfugl, der gerne, som navnet antyder spiser duer, men krager, fasaner, høns og mindre pattedyr er også på menuen når muligheden byder sig.
- Duehøgen er en sky fugl og ses ikke så tit som den mindre spurvehøg.
- Du kan læse mere om duehøgen på vores søsterside NaturGuide.dk: Duehøgen.
Foto: Duehøg, Henkbogaard, Dreamstime.