Farvel til plastik-net på foderkugler og mejsebolde
F

I årevis har vi – rundt omkring i Danmarks haver – hængt tusinder af foderkugler ud til fuglene. Næsten altid ophængt i et lille, grønt plastik-net. Tiden er dog ikke længere til engangsplastik – og unødige miljøbelastninger

Nogle producenter har fundet løsningen: foderkuglestativer, der kan genanvendes igen og igen.

En blåmejse ved en af de klassiske foderkugler ophængt i plastik-net. Plastikdelen er nu udfaset hos mig. Som du kan læse herunder findes der nemlig gode alternativer.

Jeg laver af og til selv foderkugler til havens fugle. Det er ret nemt og det er en fin børneaktivitet, men ellers har jeg som de fleste andre købt de færdige foderkugler indpakket i små plastiknet – lige til at hænge op i haven. Og hånden på hjertet! Jeg har aldrig oplevet at nogle fugle har hængt fast i plastiknettet, sådan som det sommetider hævdes. Aldrig! Derimod har jeg ofte genfundet de små plastiknet rundt omkring i haven. Enten fordi de var blæst ned – eller større fugle som husskader og skovskader er fløjet afsted med foderkuglerne. Det er bestemt ikke oppe i tiden at anvende unødigt plastik til køb og smid væk. Verden er allerede fuld af alt for meget plastik. Se blot hvad havet skyller ind når man går en tur langs vores strande.

Den genanvendelige foderkugleholder fra Haveglad.dk (annoncelink til butik) i sort lakering har en underskål, der opsamler det foder, der ellers smuldrer ned når fuglene hakker i foderet.

Undgå at fodre nattens rotter

Jeg har derfor valgt at udfase det velkendte grønne plastiknet. Mit simple, lille bidrag til en renere verden. Jeg søgte rundt på internettet og fandt et par enkle foderkugleholdere. Fuglene tog godt imod dem og er lige så glad for de genanvendelige stativer som de gamle plastiknet. Faktisk har flere fugle nu bedre mulighed for at komme til foderkuglerne – bl.a. rødhalsen da den bedre kan holde fast i foderstativet.

Efterhånden har jeg dog erfaret at der bør være en “tallerken” under holderen, da en del af foderkuglerne smuldrer ned på jorden når fuglene hakker i dem. Særligt når holderne, som i min have, hænger over stauder og buskads. Derved fodrer jeg blot mus og rotter med det der falder ned. Her har løsningen derfor været den model, der har en “tallerken” under holderen. Den fandt jeg på Haveglad.dk til 39 kr. (annoncelink til butik). Den fungerer godt og det er let at fylde nye foderkugler i beholderen. Der er et par små huller i underskålen for ikke at opsamle regnvand.

Annonce:
Foderautomater til havens fugle – stort udvalg – mange modeller!

Der findes flere modeller både med og uden underskål. Jeg synes bedst om modellen med underskål, da jeg derved undgår at fodre nattens mus og rotter med det foderspild, der opstår når fuglene hakker i foderkuglerne.

Nogle gange kan skader og måger være dyre at have på kost når det kommer til foderkugler, da disse fugle hurtigt kan rydde butikken. Jeg har ikke problemet hos mig, men der er faktisk udtænkt foderautomater til mejsekugler, hvor det kun er havens små fugle, der kan komme til. Se f.eks. hos Zinkbakken.dk (annoncelink direkte til butik), der sælger mange forskellige foderautomater.

Annonce
Annonce

Fik du læst?