Findes der en dansk sommerhusstil?

Vi kender den svenskrøde sommarstuga, de norske, rustikke fjeldhytter og den sydeuropæiske middelhavsstil med oliventræer og terracotta-krukker, men findes der en stil som vi kan kalde dansk?

Der findes over 200.000 sommerhuse i Danmark. Er der en stil, der kan kendetegnes som særlig dansk?

Hyggestemning i en afslappet atmosfære

Danske sommerhuse kommer i alle afskygninger, men de fleste er nok bygget i træ, sortmalet med hvide vinduer? Er der noget, der kendetegner en “dansk” stil er det vel noget med hyggestemning, rar, afslappet atmosfære og med naturen som indbygget nærhed. Når jeg ser danske sommerhuse ser jeg tit en gennemgående tendens. Vi søger ofte at indrette med lyse farver og gerne med rustikke genstande, hvor naturen er helt med inde i huset, hvor både det hyggelige og funktionelle forenes.

Naturmaterialer og lyse vægge krydret med stemningsfyldt inventar, der gerne må være rustikt og have patina.

I en hektisk, digital tid med en uropræget verden finder jeg selv ro i mit eget sommerhus, der mere eller mindre bevidst gengiver den afslappede og rolige nordiske mentalitet – som jeg på sin vis forbinder med stabilitet og tryghed. Her ynder jeg lyse, nedtonede farver, naturmaterialer. Enkelthed! Bænken med fåreskindet må gerne have lidt patina og bålfadet udenfor er faktisk bare blevet flottere af den rustrøde farve. Tingene fungerer. Her er verden ikke kompliceret.

Den nordiske stil. Lyse farver, træ og natur er klassiske elementer i skandinavisk indretning. Den nordiske stil er blevet markedsført verden over som “New Nordic” og er netop kendetegnet ved det rolige, lyse og enkle design, hvor naturen er nærværende. I den dansk/nordiske stil er vi også gode til at skabe hygge med stearinlys, tæpper og puder.

Indendørsindretning i sommerhus. Træ og natur går igen.
Også udendørs på terrassen smelter huset og den omgivende natur sammen.

Jeg er ikke mere tro mod det nordiske og hjemmehørende end at jeg sagtens kan have et oliventræ på terrassen, et citrontræ i udestuen og blå-hvid-stribede puder i græske farver på liggestolen, men den gennemgående æstetik er stadig ro, hygge og det enkle, naturnære.

En stil med mange muligheder

Nogle vil måske mene at den nordiske stil kan blive for kold og det kan sagtens komme over mig at peppe op med varme, gyldne farver – bøgegrene med rødbrune efterårsblade i gulvvasen, rødbrune puder i sofaen, gyldenbrune dækservietter i læder på sofabordet. Tilsvarende kan jeg f.eks. om foråret tage blomstrende æblegrene eller mirabellegrene ind i stuen og have hvide og grønne puder i møblerne. Jeg kan godt lide de overordnede enkle, lyse rammer med muligheden for at dekorere og stemningsskabe med simple midler indenfor rammerne – med puder, tæpper, skind, blomster, vaser, lys m.m. At skabe et rart miljø med en hyggelig, afslappet atmosfære er måske i virkeligheden den danske stil? Der jo i så fald er ganske rummelig!

Hygge, ro og velvære er essensen omkring sommerhuset.

Vidste du? Ordet “patina” stammer fra italiensk og betyder “belægning”. Vi bruger i dag betegnelsen i meningen “ældes med ynde”. D.v.s. ting, der har brugsspor eller ser gamle og brugte ud på en måde, hvor de blot virker smukkere.

Lignende artikler

SENESTE FRA VILDMEDHAVEN.DK

Citronsommerfugle i haven

Citronsommerfuglen har jeg kun fåtalligt - og tilfældigt på besøg i haven, men en række tiltag i haven...

HAVENS DYRELIV