Klassisk flagermuslygte spreder varme og hygge
K

Det er blevet koldt derude – og selv i drivhuset er temperaturen under frysepunktet. Det er ikke godt for alle mine overvintrende planter, men min gamle flagermuslygte spreder ikke kun et varmt hyggelys, men hæver også temperaturen i drivhuset.

Jeg er vild med mine traditionelle flagermuslygter – eller petroleumslamper som de også kaldes. Lygten spreder hygge på terrassen en sommeraften og giver med sit levende lys et hyggeligt skær. Også ved juletid er det hyggeligt med levende lys udenfor på trappen. Disse lygter har en brug og historie, der går mange generationer tilbage i tiden.

Spreder hygge og stemning

Flagermus-lygten fungerer som en moderne olielampe, men designet går mere end 100 år tilbage. Lampen varmer godt og hjælper til at hæve temperaturen i drivhuset når frosten bider. Lygten brænder ca. 20 timer på en tank (340 ml).

Når jeg har været på tur med familien – eller i sommerhus, har vi af og til haft en flagermuslygte med som en slags erstatning for bål når åben ild ikke var muligt. De moderne, rene lampeolier hverken lugter eller soder. I dag kan man også købe biolampeolie, der er bæredygtigt produceret. Flagermuslygten giver et bålagtigt skær – og er et fantastisk historiefortællelys – sådan som det har været i generationer før elektriciteten blev udbredt. Her har jeg opdaget at lygten faktisk afgiver en del varme – og for et par år siden fandt jeg på at stille en flagermuslygte ind i drivhuset en kold vinteraften for at mine planter ikke skulle få nattefrost. Lygten formår at hæve temperaturen et par grader i mit lille 9 kvadratmeter drivhus.

Flagermuslygten giver et hyggeligt varmt lys og skaber god stemning en sommeraften på terrassen.

Robust, sikker – og autentisk

Den originale Feuerhand flagermuslygte er en flagermuslygte i en god kvalitet. Den er lavet af galvaniseret stål og efterfølgende pulverlakeret. Det gør den robust mod rust i forhold til mange billigere produkter – og velegnet også til udebrug. Den originale lampe er fremstillet i Tyskland af 37 dele og fremstillet efter det samme princip i over 100 år. Det oprindelige design går tilbage til 1893.

Sommeraftenhygge i drivhuset, hvor flagermuslygten i mere end en forstand bidrager til en varm stemning.
Aktuelle priser og annoncetilbud. Opdateres hver uge!

Jeg kan også godt lide den autentiske, historiske del når vippearmen løfter det varmebestandige glas op og jeg med en lighter eller tændstik tænder vægen. Med det lille drejehjul på siden kan vægen skrues op og ned og man kan på den måde skrue op og ned for lysstyrken. Skrues vægen helt ned slukkes lampen.
Ved en tidligere test for NaturGuide.dk prøvede vi flere gange at vælte en tændt petroleumslampe. Vi kunne umiddelbart blot rejse den igen uden at der skete noget, men selvfølgelig skal man være opmærksom på brandbart lampeolie kombineret med levende ild.

Den klassiske Feuerhand flagermuslygte (bronze-farvet) er både robust og dekorativ. Den koster 289 kr. hos Scandihills.dk (annoncelink til butik)

Mange, flotte modeller med et rustikt look

Feuerhand flagermuslygter fås i mange, flotte farver. Jeg synes især godt om bronze-farven (N276), men også den lidt billigere olivengrønne og den antracit-grå passer godt til min egen, lidt rustikke havestil. Der kan være ret stor prisforskel på de originale Feuerhand-lygter. De bedste priser har jeg fundet på den danske side Scandihills.dk, hvor jeg selv med succes har handlet. Her finder du også et stort udvalg af mange farver – se dem her: Scandihills.dk – Feuerhand-flagermuslygter (annoncelink til butik).
En anden velkendt producent – ligeledes tysk er Dietz, som jeg blot vil nævne, da de producerer en meget smuk messing flagermuslygte, der er virkelig dekorativ at have stående fremme. Prisen er dog noget dyrere og ligger lige under 500 kr. Se den her Dietz flagermuslygte i messing (annoncelink til butik).

Hvorfor hedder det en flagermuslygte? De gamle, klassiske petroleumslamper – flagermuslygter har været brugt i generationer, hvor andre lyskilder ikke har været tilgængelige. Det menes at når man i gammel tid gik med lygterne har lyset muligvis tiltrukket insekter – og derved flagermus, der spiser insekter. Oplevelser af flagermus, der fløj tæt omkring lygteholderen, har givet navnet “flagermuslygte”.

Annonce
Annonce

Fik du læst?