visitnature

Frostmålerne sidder på ruden

Lignende artikler

Man skulle ikke tro at der var insekter derude i vintermørket, men det er der! Her sidst i november og ind i december sidder frostmålerne på mit køkkenvindue.

En lille frostmåler-han sidder på ruden – lokket af lyset.

Frostmålere er nogle særlige natsværmere. De flyver sent på året og man ser dem næsten kun når de tiltrækkes af lys fra vores huse. Så sidder de gerne på ruderne med udslåede vinger. Frostmålerne er lidt kedelige vintergrå, men natsværmerne forunderlige liv er ret specielt. Det er nemlig kun hannerne, der har vinger og flyver. Hunnerne, derimod, er vingeløse. For at lokke hannerne til, udsender de i mørket en “natsværmerparfume”, såkaldte feromoner som hanner kan lugte på lang afstand. Vi har flere arter af frostmålere. Jeg har både Stor Frostmåler (Erranis defoliaria) og Lille frostmåler (Operophtera brumata) på rudevisit når mørket falder på.

Lyset fra vinduerne tiltrækker frostmålerne.
En frostmåler sidder på ruden – sidst i november.

Hunnerne er svære at finde. Det kan faktisk være spændende at gå på opdagelse i haven efter at det er blevet mørkt. F.eks. med en pandelygte eller lommelygte. Med lidt held kan man spotte en af de vingeløse hunner, der er kravlet op ad en væg eller op i en busk.

I haven regnes frostmålernes larver ikke for skadedyr, men er der mange larver kan de være hårde ved f.eks. egetræer og næsten helt afløve kronen. Jeg har et stort egetræ lige udenfor mit vindue. Som regel klarer egen sig dog – og regenerer. I min have har jeg mange mejsekasser og her spiser mejserne gerne mange forskellige insekter, herunder målerlarver.

Larven af Stor frostmåler (Erranis defoliaria). Bemærk at navnet defoliaria betyder den, der afblader. Opsætning af mejsekasser kan dog afhjælpe larvernes omfang – og hos os er det ikke noget problem. Foto: Sandra Standbridge, Dreamstime.com.

Læs evt. mere om frostmålere på NaturGuide.dk: sommerfuglesex i vinterkulden.

ANNONCE

Flere artikler...

Historier fra haven

Den farvestrålende rhododendron-cikade.

Rhododendron-cikaden er umiskendelig med sin sorte ansigtsmaske og sine smukke farver. Foto: Pudding4brains, wikimedia. Så er det...

Hold øje med hvepsedronningen

I det tidlige forår vågner dronningehvepsen. Kun dronningen overlever vinteren. Hele hendes ophav og det gamle hvepsebo gik til grunde i efteråret....

Stærekasser mod stankelbenslarver

Stankelben er harmløse kæmpemyg, der ikke stikker. Deres larver kan derimod i nogle tilfælde gøre skade på planterødder.

Aurora-sommerfuglen – den smukke forårsbebuder

I dag har jeg haft besøg af ikke mindre end to smukke Aurora-sommerfugle i haven. Det var begge hanner, der med deres...
Annonce