Naturmagasinet Vild Med Haven

Gem en bladdynge til pindsvinet

En naturlig vinterhule for pindsvinet

Jeg holder meget af efteråret. Svampene skyder frem og træerne får de mest fantastiske farver. Det varer dog ikke ved og snart daler det med faldende blade ned over plænen. I min have har jeg mange træer – lig med mange blade. Det bliver til et tykt lag – mere end regnormene kan klare. Og derfor slipper jeg ikke for at fatte riven og trillebøren og samle i det mindste nogle af bladene.
Det bliver som oftest til adskillige læs. De skal dog ikke køres særligt langt væk. I et hjørne af haven med passende læ – mellem nogle gamle sølvpopler, der tippes bladene af. Det er til pindsvinet – eller hvem, der nu måtte have glæde af bladdyngen. Pindsvinet har med sikkerhed. Det ved jeg! 

Man kan bygge eller købe en decideret pindsvinehule – der i øvrigt også gerne må dækkes af blade, men i sin naturlige form søger pindsvinet selv efter blad- og kvasdynger, der ikke ligger for vådt og som kan beskytte passende mod vinterens hårde vejr mens pindsvinet går i dvale.

De unge pindsvin går sidst i dvale. Typisk i november. De “gamle” forældre-pindsvin går gerne i dvale i september-oktober.

“Pindsvin kan bruge sådanne bladdynger om sommeren når de gemmer sig i dagtimerne – og om vinteren når de ligger i dvale “

Jeg har udvalgt mig et passende højt punkt, hvor der ikke samles vandpytter fra regn og smelte-sne. Derpå har jeg smidt et par halvtykke stammer med kvas henover, så der opstår et hulrum – et træ-skelet, der skal bære bladene. Læg evt. en vandtæt affaldssæk eller et stykke af en presenning over kvaset – og et par pinde på tværs til at holde den fast. Derpå dynger jeg blot blade ovenpå – dog så jeg sikrer at indgangen ikke blokeres. 

Pindsvin kan bruge sådanne huler om sommeren når de gemmer sig i dagtimerne – og om vinteren når de ligger i dvale og sænker kropstemperaturen helt ned til 2-6 grader og hjerterytmen slår i slowmotion. 

Mine pindsvinehuler i haven har hvert år brug for nye forsyninger af blade til udbedringer – og det er tilmed en hyggeligt aktivitet – også med børnene. 

Featured foto: Pindsvin, Ondrej Prosický/Dreamstime.com

Lignende artikler

SENESTE FRA VILDMEDHAVEN.DK

Sæt redekasser op om efteråret

Det synes måske ikke umiddelbart logisk at sætte redekasser op om efteråret når yngletiden er om foråret. Der...

HAVENS DYRELIV