Gransangeren ramte ruden
G

En smuk efterårsdag havde jeg desværre den ulykke at finde “min” gransanger under et vindue. Den var fløjet mod ruden.

Gransangeren har måske ikke den smukkeste sang sammenlignet med solsorten, havesangeren, munken og sangdroslen med flere, men så alligevel er gransangerens sang noget helt særligt. Den ankommer tidligt om foråret i marts – fra Sydeuropa eller Afrika – og synger straks glad og energisk med sin simple tjif-tjaf – tjif-tjaf. Er du først blevet opmærksom på gransangeren er det havens nemmeste fugl, at kende på stemmen.

Det blev det sidste efterår for denne, fine gransanger, da den desværre fløj ind i ruden.

Ankommer tidligt og bliver sent

Lad dig ikke narre af navnet, gransanger. Fuglen holder nemlig lige så ofte til i løvskov som i nåleskov – og også her i min have.

Gransangeren bliver ofte hængende sent på året til langt hen i oktober – og er vejret mildt kan den endda finde på at blive vinteren over, men det er noget af en satsning, da gransangeren gerne spiser insekter og edderkopper. Dem er der ikke mange af, hvis kong Frost pludselig dækker landet i sne.

Gransangeren er en lille fugl, der af udseende ikke gør meget væsen af sig. Den har den nemmeste sang at kende og er en af de første sangere, der når frem i det tidlige forår. Foto: Volodymyr Kucherenko, Dreamstime.com.

En smuk efterårsdag havde jeg desværre den ulykke at finde “min” gransanger under et vindue. Den var fløjet mod ruden. Om det lige var den selvsamme fugl, der havde sunget glad sommeren igennem, skal jeg ikke kunne sige. Det kunne også være en nordisk trækgæst på rejse mod Spanien. For denne fugl var rejsen i hvert fald slut.

Det kan være en god ide at sætte markater på ruden, de steder, hvor fuglene er i risiko for at flyve panden mod vinduet. Man kan få de klassiske rovfuglesiluetter, men fuglene vænner sig til dem og de er derfor ikke altid effektive.

Heldigvis går det generelt godt for gransangeren herhjemme. Bestanden er i fremgang. Nu vil jeg glæde mig til at genhøre en ny gransangers energiske stemme til foråret.

Annonce
Annonce

Fik du læst?