Grønkåls-eksperimentet – til larver, bier og mennesker
G

Jeg har grønkål i haven det meste af året. Flere sommerfuglelarver er vilde med grønkål. Stort set alle mine grønkål i haven blev spist i sommers, så der næsten kun var stilke tilbage – også selvom jeg havde god hjælp af havens fugle, der tog for sig af larverne. Her lavede jeg mit eget lille eksperiment.

Ædt af sommerfuglelarver

Isommers åd havens sommerfuglelarver næsten alle mine grønkål! Kun nogle få i drivhuset gik fri. Umiddelbart var planterne lige til at grave op og smide væk, men de spiste planter fik alligevel lov at blive stående i haven selvom de så kummerlige ud. Jeg havde hørt at planterne måske alligevel kunne komme sig og besluttede at lade det komme an på en prøve. Mit eget lille eksperiment. Og sørme jo! Da larvesæsonen var ovre – og naturen, fugle og sommerfugle havde fået deres, begyndte grønkålen at vokse igen og skyde med nye blade fra den afpillede stilk.

Jeg har flere gange høstet af grønkålen i løbet af vinteren. I sommers var de alle spist ind til stænglen af sommerfuglelarver.

Her midt på vinteren har jeg stadig grønkål i haven som jeg kan plukke af. Jeg laver gerne en skål med friske grønkålsblade, appelsiner og et drys solsikkekerner. Det smager godt og giver en masse godt til kroppen. F.eks. k-vitamin som, der har været særligt fokus på under corona-pandemien, hvor både danske og hollandske undersøgelser indikerer, at patienter, der rammes særligt hårdt at Covid-19-virus har et lavt indhold af K-vitamin, der netop findes i bl.a. grønkål.

Sådan så mine grønkål-planter ud i sommers, hvor især larver af kålsommerfugle kastede sig over grønkålen. Men planterne kom igen, da larvesæsonen var ovre!

Grønkål som prydplante

Det er ret fantastisk at grønkålen kan klare sig i bede og krukker udendørs – også selvom landet dækkes af vinter, sne og kulde. Jeg har ofte brugt grønkålen som en decideret prydplante. Lader man kålen gro i stok, så sætter den fine, gule blomster hen på foråret, der kan stå til langt ind i juni – bl.a. til glæde for havens bier. Det er i øvrigt let at samle frø fra egne grønkål-planter.
Se: Grønkålen i blomst.

Kilder: Videnskab.dk, Jp.dk.

Annonce
Annonce

Fik du læst?