Har du ulveedderkopper i haven?
H

8-benet forårstegn i haven

Det slår næsten aldrig fejl! Hvert år når vinteren begynder at slippe sit tag og solen begynder at få magt, så dukker de frem i haven. Små 8-benede jægere, der bevæger sig overraskende hurtigt mellem græs og blade. Det er ulveedderkopperne, der er fremme. Et af havens første forårstegn. Ulveedderkopperne kan være særdeles talrige. På en varm, solbeskinnet plet hen på foråret kan det myldre med de små, brune edderkopper, der næsten jager som ulve og fanger deres bytte ved at overraske og jage det – i kontrast til havens tålmodige hjulspindere som f.eks. korsedderkoppen, der bygger et edderkoppespind og sidder og venter på et bytte går i nettet.

Jeg finder ofte ulveedderkopperne frem på soleksponerede pletter. Her fotograferet i haven mellem nedfaldne egeblade.

Helt harmløse for mennesker

Der findes flere arter af ulveedderkopper (Lycosidae). De ligner meget hinanden og ikke alle danske arter har danske navne. En af de hyppige arter i haven er Engjægeren (Pardosa amentata). Havens ulveedderkopper er helt harmløse og kan ikke bide gennem menneskehud. Man kan derfor roligt fange en op i hånden og betragte den nærmere – hvis man da ellers kan fange en, da de er ret hurtige. Prøv at sætte dig ud i haven på en dag, hvor solen skinner. Jeg finder dem ofte på en sydvendt plet med vissent græs og blade.

Ulveedderkopperne har et udmærket syn. Foto: Kevin Wells/Dreamstime.com.

Hen på foråret ses hunnerne slæbe rundt på en lille lys kugle. Det er en ægkokon, der er fyldt med edderkoppeæg. Det er ret sjovt at give sig tid til at betragte den miniature-verden, der udspiller sig for vores fødder. Senere på højsommeren kan man opleve, hvordan hunnen bærer rundt på et utal af små edderkoppeunger på ryggen. Selv en edderkoppemor passer godt på sit afkom.

Kilde: NaturGuide.dk. Forsidefoto: ulveedderkop/engjæger, Anton Petrus/Dreamstime.com.

Annonce
Annonce

Fik du læst?