Havens kobberøgle snapper snegle
H

På dansk kender vi den som stålormen. Svenskerne har et bedre navn: Kopparödla – kobberøgle! Stålormen er nemlig en øgle – og den er nærmere kobberfarvet end stålfarvet.

En smuk kobberbrun stålorm i aftenlys.

I min dagligdag som redaktør på NaturGuide.dk får jeg en del læserspørgsmål om fund af den i Danmark formentlig uddøde glatsnog, der dog indtil nu har vist sig at være stålorme i alle tilfælde. Ved første øjekast ligner stålormen en lille slange. I virkeligheden er den en øgle uden lemmer – et firben uden ben om man vil. Den bliver sjældent over 40 cm, selvom der kendes eksempler der næsten måler en halv meter. Øglen kan smide halen – ligesom firbenet, hvis den gribes af en fugl eller rovdyr og derved kan den måske slippe med livet i behold.

Jeg ser med jævne mellemrum stålorme i haven. De gemmer sig ofte under sten eller i de brændestabler som jeg har stående rundt omkring. Efter en sommerdag med regn, hvor solen pludselig bryder frem, kan stålormene finde på at kravle frem på mit lille stengærde, hvor de soler sig. De er dog ikke nær så temperaturafhængige som slangerne.

En stålorm i haven. De måler sjældent mere end 30-40 cm.

I hverdagen er det sjældent at jeg ser stålorme i haven, men hvis jeg aktivt søger efter dem, bedst hen på eftermiddagen, ved at vende, skubbe eller flytte sten, brænde og træstammer, så kan jeg være heldig. Jeg har også truffet en stålorm ved kompostdyngen.

En stålorm i hænderne. De er helt harmløse og bider ikke. Tag den ikke i halen, da den kan smide halen ligesom firben.

I haven lever den af snegle og regnorme. Den tager endda snegle med hus. Menukortet er ret bredt og tæller også edderkopper, larver, tusindben m.m. Den vilde have med masser af smådyr giver også potentiale for stålormen – særligt når der også er tænkt i skjulesteder – og kombinationen af skygge og solbeskinnede områder.
Stålormen er helt harmløs for mennesker og man kan sagtens forsigtigt tage den op. Børnene gør det gerne, men de har lært at de ikke må gribe den i halen.

Featured foto: En stålorm griber en snegl. Foto: Chris Moncrieff/Dreamstime.
Annonce
Annonce

Fik du læst?