Heksering i haven
H

Næsten hvert år oplever jeg hekseringe i græsplænen. De er en del af den naturlige have og et af naturens forunderlige fænomener.

Heksering af mark-champignon på plænen.

Nogle haveejere er kede af de såkaldte hekseringe, der kan dukke op i havens græsplæne. En heksering er en hel eller delvis cirkel af svampe-frugtlegemer, der vokser op og danner en ring. Jeg synes at hekseringe er et spændende fænomen – og da min græsplæne i forvejen er ganske uensartet, fyldt med urter og vilde blomster, tilføjer hekseringene ingen væsentlig uorden eller “uordentlighed”. Det kan såmænd heller ikke betale sig at opponere mod svampene, da man ikke rigtig kan gøre noget ved det alligevel, selvom nogle tilsyneladende har held med fjerne svampene ved at tilføje plænen godt med kalk. Svampemyceliet kan ligge meget dybt i jorden og det hjælper derfor ikke at plukke de overjordiske, synlige frugtlegemer.

Elledans bruskhat er en af de almindeligste hekseringe-svampe i græsplænen. Bemærk den tydelige, frodige grønne ring.

Hekseringe kan blive gamle

På hekseringens inderside ses gerne en mørkegrøn, mere frodig zone, hvor græsset er blevet gødet pga. næringsstoffer, der frigives som følge af svampens nedbrydningsaktivitet. Inde i ringen kan græsset i nogle tilfælde visne, men kommer som regel hurtigt igen. Ringen kan vokse sig større år efter år og faktisk kan hekseringe blive tudsegamle – eller endnu ældre.

I græsplæner er en af de hyppigste hekseringe forårsaget af Elledans bruskhat (Marasmius oreades), der har en læderbrun hat med en diameter op til 5 cm.
En del andre svampe kan dog også danne hekseringe. Jeg har af og til fornøjelsen af mark-champignon (Agaricus campestris) i haven. Nogle gange kan jeg næsten samle en kurv og de smager fantastisk i en flødestuvning på et stykke ristet brød. Som altid skal man selvfølgelig være sikker i sin sag før man spiser svampe.

I et tilgroet hjørne af haven har frugtlegemer af parasolhatte dannet en heksering.

Hekse, der dansede om natten

Det danske navn “heksering” kommer af tidligere tiders folketro, hvor man mente at det var hekse, der dansede på græsset om natten. Sjovt hvordan naturfænomener op igennem tiderne er blevet tolket og tillagt overnaturlige hændelser.

Annonce
Annonce

Fik du læst?