Hvem spiser mine roser?

Der er med tydelig tegn andre end mig, der kan lide mine roser. Der er igen spist af bladene!

Roser i september.

Havens roser blomstrer endnu flot selv om vi er et godt stykke inde i efteråret. Forleden opdagede jeg igen at noget havde spist af rosenbladene. Jeg har tidligere haft besøg af både rosenhvepsens larve og haveuglens larve i mine rosenbuske, men denne gang er synderen en anden. Det er psi-uglens larve!
Den er både smuk og forunderlig at se på, selvom jeg helst vil se den andre steder end på mine roser. Larven kan også leve på en række løvtræer og jeg har før fundet en i et af havens æbletræer. Engang når larven forpupper sig og ender med at blive til en flyvende natsværmer i mørket, har den tabt alle ungdommens fine farver. Den voksne natsværmer er afdæmpet gråbrun med en sort tegning på forvingerne, som kan ligne det græske bogstav psi ψ. Deraf navnet.

Den sultne larve kan træffes fra højsommeren i juli til langt hen i efteråret. Nogle gange ind i november. På den enkelte rose kan den æde en del. På et større træ har larven mindre betydning. Jeg har altid kun fundet larverne enkeltvis og aldrig i sociale grupper som hos f.eks. rosenhvepsens larver eller spindemøllarver.

Annonce:
Haveejer KØB bogen “Små dyr i hus og have” hos TALES for kun 154,- Illustreret guide om havens mange små nyttedyr og skadedyr

Den 3-4 cm lange psi-ugle-larve på mine roser.

Hjælp fra havens fugle

I sommers var flere af roserne angrebet af bladlus – og i mangel på mariehøns, fik jeg befriet roserne ved hjælp af en hjemmelavet insektsæbe (ca. 4 dl. vand, ½ dl. flydende brun sæbe, ½ dl. husholdningssprit i en forstøverflaske) da jeg aldrig bruger insektgift i haven. Det hjalp på lusene, men tilsyneladende også på larverne. Ellers har jeg normalt god hjælp fra havens fugle, der kvitterer for mine redekasser. Fuglene, ikke mindst mejserne, er gode til at pille larverne af træer og buske. I øvrigt kan man fint opsætte redekasser om efteråret da fuglene også kan bruge dem om vinteren.

Psi-uglelarven ligner noget fra en tropisk regnskov og ikke en dansk have. Larven er ikke kræsen og kan leve mange steder. Jeg flytter den manuelt fra mine roser. Foto: Brenda Pullen/Dreamstime.

Forflyttelse til andre græsgange

Denne sene psi-uglelarve i mine efterårsroser bliver forsigtigt pillet af med håndkraft. Den skal have lov at blive til en natsværmer. Nede i hegnet står der flere store æbletræer, hvor droslerne allerede har været i gang med at hakke i nogle af æblerne – øverst oppe, hvor jeg alligevel ikke kan nå dem. Her får larven lov at bo i sine sidste larve-uger, hvis den da ikke bliver spist inden den forpupper sig for vinteren. Larven er i øvrigt ikke kræsen og kan også findes på bl.a. brombærkrat og løvtræer som rød-el, birk og spidsløn.

Larven overvintrer som puppe og til næste sommer bryder den voksne natsværmer frem. Foto: Ian Redding/Dreamstime.

Lignende artikler

SENESTE FRA VILDMEDHAVEN.DK

Citronsommerfugle i haven

Citronsommerfuglen har jeg kun fåtalligt - og tilfældigt på besøg i haven, men en række tiltag i haven...

HAVENS DYRELIV