Særligt i marts dukker farverige krokus frem af den endnu vinterkolde jord og varsler det kærkomne forår. De talrige krokusvariationer, der i dag kaster farver over mange danske plæner, stammer næsten alle fra den vilde krokus Crocus vernus, der vokser i Alperne.
Den gule krokus har hovedsageligt sin oprindelse fra Balkan og Tyrkiet, hvor den velduftende Crocus chrysanthus vokser vildt. Der findes i dag talrige hybrider og sorter af krokus, der fås i en stor variation af farver. Langt hovedparten stammer fra Alperne, middelhavslandene og Lilleasien. De hårdføre blomsterløg plantes let i 6–8 cm’s dybde og skaber mange år frem en tradition for stærke forårsfarver. Jeg har selv købt flere, smukke varianter på Blomsterverden.dk (annoncelink til udvalg), der sælger løg ned til 1-2 kr/stk.
Man kan have krokus i potter både inde og ude, men de fleste har dem i bede eller i græsplænen hvor de spreder sig let. Krokus har brug for sol og lys, for at blomsten kan åbne sig. Om natten og i dårligt vejr lukkes blomsten. I min egen have har forskellige bier glæder af de tidligere forårsblomster – især de første humlebier besøger gerne krokus. Du kan i øvrigt læse mere om bier og biplanter i bogen “Vilde bier og biplanter”, der kun koster 79 kr. hos Tales.dk (annoncelink til bogbutikken).
Valentin og krokus
Valentinsdag, der især i USA hvert år fejres den 14. februar, har også sammenhæng med krokus. Sagnet fortæller, at den romerske biskop Valentin ignorerede kejser Claudius forbud mod at vie unge par. Kejseren mente nemlig, at gifte mænd var dårlige soldater. Da Valentin fortsat trodsede kejseren blev han fængslet og dømt til døden. Valentin blev henrettet den 14. februar i året 269. Forinden i fængslet havde Valentin forelsket sig i kejserens blinde datter, som kom og besøgte ham. Kort før sin henrettelse skrev han et brev til hende. Inde i brevet fandt hun en gul krokus og ordene: Fra din Valentin. Og hun blev helbredt for sin blindhed.
Fra tidernes morgen er blomster ofte blevet tilskrevet en symbolsk betydning. Det gælder også krokus, der stadig forbindes med ungdom, livslyst og hengivenhed.
Krokus og safran
Krydderiet safran stammer fra krokus, men ikke fra en hvilken som helst krokus. Det er Crocus savitus, der er den ægte safran-krokus. Blomsten er violet og starter som et langt rør, der deler sig i seks kronblade. I midten sidder en lang griffel med tre orangefarvede støvfang. Safran fremstilles af tørrede støvdragere og anvendes meget i det orientalske køkken. Andre krokus har også støvfangere, men det er kun ægte safrankrokus, der smager af noget. Crocus savitus er ikke hårdfør nok til det danske klima og i modsætning til de almindeligste krokus, blomstrer safrankrokus først om efteråret. Safran er verdens dyreste krydderi og desuden et af verdens ældste. Det har fra ældgammel tid været anvendt som krydderi, lægemiddel, parfume og farvestof.
Sæt gerne krokusløgene i halvskygge selvom den også trives midt på græsplænen. Får planten for lidt sol risikeres, at den ikke blomstrer. Står den for solrigt blomstrer den i kortere tid. Plant forårsblomstrende krokus i jorden om efteråret og efterårsblomstrende krokus om sommeren. Krokusløg kan bl.a. købes hos Blomsterverden.dk (annoncelink til udvalg), der leverer til døren. Krokusløg er sårbare for udtørring, så plant dem gerne snarest muligt når du har købt dem.
Tjek aktuelle annoncetilbud og -priser på krokusløg
Nem plantning af blomsterløg med plantebor. Se aktuelle annoncetilbud og -priser.
Artiklen har tidligere været bragt på NaturGuide.dk.
Kilder: Eyvind Thorsen, Politikens havebog, Paradishaven.dk, Wikipedia