Læderløberen løber efter snegle
L

Når jeg flytter en havekrukke, brænde, sten eller lignende i haven, er det ikke sjældent at stor bille iler i skjul fra den pludselige soleksponering, men en dag kom en kæmpebille til syne – læderløberen!

Løbebillerne tilhører en artsrig familie af biller med mange tusinde arter på verdensplan, men også her i haven har jeg adskillige arter. En dag, hvor jeg var i gang med at flytte en brændestak, dukkede der pludselig en kæmpe bille op. Den største jeg nogensinde har set i haven! Jeg har mødt den et par gange siden. Det er læderløberen – kongen af løbebillerne!

Læderløberen er havens største løbebille. Et glubsk rovdyr, der også tager snegle.

Nyttedyr i haven

Generelt er løbebillerne fine at have i haven, da de æder stankelbenlarver og gåsebillelarver, der ellers til tider kan være hårde ved plænen. Nogle af de større arter tager også snegle. Der er endda en løbebille, der ligefrem hedder sneglerøveren. Den store læderløber går dog bestemt heller ikke af vejen for at tage snegle – endda de store dræbersnegle går den løs på. Derfor passer jeg godt på mine læderløbere – og øvrige løbebiller – og skaber rum og skjulesteder til dem i form af stendynger, brændestakke, grendynger, kompostdynge og kvashegn. Den foretrækker steder, hvor der er skygge og lidt fugt.

Den 4 cm store læderløber har angrebet en skovsnegl, der forsøger at flygte – med sneglefart.

Går på jagt om natten når vi sover

Læderløberen er aktiv om natten, hvor den går på jagt i haven. Der ryger sikkert også nogle regnorme på den bekostning, men altså også snegle. Billen kan lamme sit bytte med en fordøjelsesvæske, der gør at byttet nemmere at spise.
Min mand har prøvet at tage en bille i hånden. Den kan faktisk nappe ganske mærkbart – og som forsvar derudover udsende en grim lugt.

I dagtimerne ser jeg dem aldrig i haven medmindre jeg flytter på ting, men jeg ved at de er der. Om natten er haven løbebillernes – og de øvrige mørkedyrs domæne.

Featured foto: Akvals/Dreamstime.com

Annonce
Annonce

Fik du læst?