Muldvarpen sover ikke vintersøvn
M

Muldvarpen er et løjerligt dyr. Den hører til insektæderne ligesom pindsvinet og spidsmusen selvom den oftest spiser regnorm.

Muldvarpen er et underligt dyr. Den ser dårligt og er næsten blind, men har til gengæld en meget følsom tryne og en god lugtesans.. Foto: Dohnal, Dreamstime.

Vi har ikke mange muldvarpe her, hvor vi bor nu, men da vi tidligere boede i en ældre skovfogedbolig i Vestjylland, havde vi rigtig mange muldvarper i haven. Om foråret kunne man se når hannen var på frierfødder, hvor han gravede sin underjordske tunnel i en lang bane – med tilhørende overjordiske skud, ind på dameterritoriet. Så blev haven ommøbleret. Når parringssæsonen var overstået i løbet af april, så stak han hjem igen – og der blev mere ro i haven indtil august-september, hvor de store unger bliver sendt på porten og skulle til at finde deres eget område at grave i.

Brug jorden fra muldvarpeskuddet og vand resten væk

Muldvarpeskud kan være generende rent kosmetisk, da det giver bare pletter i græsplænen, men ellers er muldvarper som sådan ikke skadedyr. Tværtimod lufter de jordbunden.
Jeg har ofte steder, hvor jeg mangler jord (bl.a. til bunden af krukker eller i bed), så ligeså snart jeg opdager et frisk muldvarpeskud tager jeg en skovl og fjerner skuddet – og anvender jorden. Det meste af skuddet kan jeg fjerne med skovlen – og resten vander jeg let med vandslangen eller vandkanden – og så ses skuddet nærmest ikke. For muldvarpen handler muldvarpeskuddet blot om at komme af med overskudsjord fra dens underjordiske gange.

En aktiv muldvarp giver flere læs god muldjord i trillebøren. Jeg bruger jorden i bede, krukker m.m.

Muldvarpeskræmmere er spild af penge

Vil man bekæmpe muldvarpe så er en klassisk muldvarpesaks den bedste måde. I hvert fald virker de mange højfrekvente muldvarpeskræmmere ikke. Mange haveejere køber dem stadig, da de sælges lystigt, men virkningen kan ikke dokumenteres. Flere undersøgelser har påvist at det er spild af penge.

Vidste du at din muldvarp i haven holder andre muldvarpe væk? Muldvarpen lever helst alene og jager artsfæller væk. I en 1000 m2 have vil sjældent være plads til mere end 1-2 muldvarpe. Fanger du din muldvarp vi en nabomuldvarp snart flytte ind i det ubevogtede territorium – og forsætte det som muldvarper nu engang gør – grave gange og lave skud.

Muldvarpeskud er også en gammel, dansk dessert.

Vidste du i øvrigt at muldvarpeskud også er en ca. 100 år gammel, dansk dessert bestående af svensker – og i nyere tid, marcipan og mandler, chokolade og vaniljecreme.

Muldvarpen sover ikke vintersøvn – og laver mange skud om vinteren.

Når jeg bekæmper muldvarpe er det som oftest i efteråret – hvor en er blevet til flere. Og fordi at muldvarpen af og til kan lave rigtig mange skud om vinteren som er sværere at fjerne pga frost og sne m.m. Årsagen til muldvarpens øgede aktivitet er, at regnormene ofte søger dybere ned om vinteren – og så må muldvarpen følge efter.

Muldvarpen kan være ganske aktiv om vinteren. Her et frisk skud.

Annonce
Annonce

Fik du læst?