visitnature

Nu flyver ligustersværmeren

Lignende artikler

Jeg har ingen ligusterhække, men syrener kan også gøre det. Lige nu flyver ligustersværmeren i haven – en af Danmarks største sommerfuglearter.

Her midt i juni blomstrer den vilde kaprifolie. Om dagen dufter den beskedent, men henunder aften bliver der kraft på blomsternes sødmefulde duft. Det er ikke uden grund. Blomsterne lokker for aftensværmerne, der med deres lange snabler kan nå ned og bestøve blomsterne. En af de mest markante aftensværmere er den store ligustersværmer, der kan nå et vingefang på 11-13 cm. Som en kolibri kan ligustersværmeren stå stille i luften, mens den lange snabel er på arbejde dybt inde i blomsten.

I aften og nattetimerne lokkes ligustersværmeren at kaprifoliens stærke duft.

Ligustersværmeren opleves gerne i haver, parker og villakvarterer, hvor der er ligusterhække, hvor den imponerende store larve kan ses i sensommeren. Jeg har ingen ligusterhække, men syrener og snebær kan også gå an.

Den voksne ligustersværmer kan tiltrækkes med lys – og det er faktisk ret spændende at lyslokke i haven (det kommer der snart en artikel om). I dagtimerne sidder den store sværmer gerne lavt over jorden på en pæl eller gren, hvor den i løbet af dagen flytter sig fra solen for at forblive i skyggesiden.

Ligustersværmer-larve på syren.

Senere – hen i højsommeren og det tidlige efterår, ses ligustersværmerens enorme larve, der virker helt tropisk. Læs mere om kæmpe larven på NaturGuide.dk.

Featured foto: Viktor Chekaramit/Dreamstime.

ANNONCE

Flere artikler...

Historier fra haven

Nu flyver ligustersværmeren

Jeg har ingen ligusterhække, men syrener kan også gøre det. Lige nu flyver ligustersværmeren i haven - en af Danmarks største...

Havens kobberøgle snapper snegle

På dansk kender vi den som stålormen. Svenskerne har et bedre navn: Kopparödla - kobberøgle! Stålormen er nemlig en øgle - og...

Den farvestrålende rhododendron-cikade.

Så er det ved at være tid til at kigge efter den smukke Rhododendron-cikade. I modsætning...

Skrubtudsen – havens ven, kan blive tudsegammel

Havens ældste dyr Forleden aften da jeg skulle ud og lukke for hønsene mødte jeg en stor, tyk tudsemor på trappen ved hoveddøren. Hos tudserne...
Annonce