Ramsløg dukker hvert forår frem med friske, grønne blade, der har mange anvendelsesmuligheder. Jeg bruger dem især til en velsmagende pesto.
For nogle år siden fik jeg lidt ramsløg-planter foræret og plantede dem under en gruppe træer i haven. Jeg var blevet advaret om at ramsløg kan brede sig uhæmmet – og de få planter er nu blevet til 3-4 kvadratmeter. Det gør dog ikke noget indtil videre, da vi gerne bruger de velsmagende blade til alt fra ramsløg-salt, -olie, -smør til syltede blomsterknopper. Det er dog ramsløg-pestoen, der er den mest populære. Det er virkelig nemt at lave.
Pesto af forårets ramsløg. Sådan gør du?
Der findes mange forskellige opskrifter og meninger om hvordan man laver pesto, men fælles for dem alle er, at de er nemme at lave. Her hos mig varierer ingredienslisten alt efter hvad jeg lige har på lager. Dog har jeg gerne både ramsløgsblade, citronsaft, hvidløg, nødder, ost og olie med i pestoen.
Ingredienser:
- 1-2 håndfulde friske ramsløgsblade
- 4-5 valnødder (her kan du også bruge andre slags nødder som eks. pinjekerner, peanuts m.fl.)
- 2-3 fed hvidløg (du kan altid komme flere i hvis du gerne vil have det stærkere eller helt undlade dem)
- Citronsaft (smag dig frem til hvor meget der passer til dine smagsløg. Jeg bruger saft fra ca. ½ citron)
- Revet hård ost (parmesan er rigtig god, men en anden hård ost fungerer også fint. Du kan også helt undvære den)
- 1-2 dl. Olie (jeg bruger næsten altid koldpresset rapsolie eller olivenolie)
Fremgangsmåde:
Det hele undtagen olien kommes i en hakker eller blender og blendes fint. Tilsæt olien løbende indtil pestoen har den rette konsistens. Du kan justere på smagen ved at tilføje lidt ekstra citronsaft, ost eller nødder alt efter hvordan smagen passer dine smagsløg.
TIP: Prøv også at lav brændenældepesto eller skvalderkålspesto – det kan varmt anbefales. Jeg lægger snart opskrifter ind på begge.