Sæt redekasser op om efteråret
S

Det synes måske ikke umiddelbart logisk at sætte redekasser op om efteråret når yngletiden er om foråret. Der er dog flere gode grunde til at efteråret er et godt tidspunkt for nye redekasser til havens fugle.

Fuglene kan også bruge redekasserne om vinteren til overnatning og ly for dårligt vejr. Her en rødhals. Foto: Georgesixth/Dreamstime.com.

Jeg indrømmer gerne at de fleste af havens mange redekasser er sat op når dagen atter længes og det går mod forår. Dansk Ornitologisk Forening angiver dog at efteråret er den bedste årstid at hænge redekasser op. Det giver fuglene mulighed for at vænne sig til de mulige redepladser og mange fugle bruger desuden kasserne til overvintring om vinteren. Det sidste er faktisk en meget rar tanke når man en vinterdag sidder inde bag ruden med en varm kop kaffe eller te og kigger ud i vinterhaven, hvor frosten bider eller regnen siler ned.
Nogle fugle kan endda finde på at flokkes i samme redekasse for at holde varmen. Det gælder for den lille gærdesmutte – en af mine yndlingsfugle, der giver glæde ved sit aktive væsen og kraftige sang, der kan høres året rundt – også om vinteren når havens øvrige fugle forstummer. Dog lige med undtagelse af rødhalsen, der også gerne giver vinterkoncert.

Om efteråret gælder det ikke kun om at hænge redekasser op, men også at tømme de gamle redekasser i haven for gammelt redemateriale, der nemlig kan være fulde af parasitter. Jeg bruger gerne en spatel til at rage materialet ud. Især mejserne sætter pris på at der gøres rent i redekassen, mens stæren fint selv klarer den opgave.

Redekasserne hænges op med mulighed for fri udflyvning til den åbne have. Hvor jeg bor er vindretningen oftest fra vest. Jeg undgår derfor at vende redehullet mod vest.

Færdigkøbte redekasser

Det er relativt enkelt selv at bygge redekasser til havens fugle. Du kan se størrelser og mål til de forskellige arter her: Fuglekasser i haven.
Du kan også købe dine redekasser færdige og få dem leveret lige til døren – klar til ophængning. Færdige redekasser fås bl.a. hos Blomsterverden.dk (annoncelink til butik) eller haveglad.dk (annoncelink til butik).
Redekasserne er med til at gøre haven til en god lokalitet for fuglene og skaber rum til arter, der har svært ved at finde egnede ynglesteder. I min egen have har jeg bl.a. fået rødstjert og grå fluesnapper. Mejserne bidrager desuden lystigt med at holde larverne i ave, der ellers gerne tager for sig af både grønkålen og mine frilandstomater.

Annonce
Annonce

Fik du læst?