Salamander-samling under stenene
S

Salamandere rykker ind i haven

Lidt uden for vores have ligger et par vandhuller, hvor der kun er salamandere i det ene. Det skyldes at der engang er udsat fisk i det andet vandhul – og fiskene æder frøernes haletudser – og også salamanderlarverne. I vandhullet uden fisk trives salamanderne heldigvis. De ligner firben, men hører ikke til krybdyrene, men til padderne ligesom tudser og frøer.

Ly for vinteren

Hvert efterår ser jeg en del salamandere, der langsomt kravler op mod huset. De søger ly mod vinteren.
I det vildeste hjørne af haven står en gruppe ældre træer og der ligger også flere væltede stammer – overgroet med mosser, laver og svampe. Her ynder salamanderne at gemme sig udenfor yngletiden. Når vinteren trænger sig på bevæger en del af disse salamandere sig gerne op til stensætningen langs huset. Forleden da vi var ved at reparere belægningen dukkede der en hel håndfuld salamandere (og en tudse) frem.

Denne håndfuld Lille vandsalamandere blev fundet under en terrasse-sten.

Stensætning til havens tudser og salamandere

Salamanderne får selvfølgelig lov at blive, men jeg har nu lavet en stensætning, hvor tudser og salamandere kan søge ly for vinteren. Jeg har simpelthen stablet en dynge marksten, der igen er blevet dynget til at et ordentlig læs af havens nedfaldsblade.

Også en stor vandsalamander havde gemt sig under stensætningen.
En stor skrubtudse og en hel håndfuld salamandere havde gemt sig under stensætningen omkring huset. Nu har padderne fået deres helt egen stensætning i et hjørne af haven.
En stablet dynge sten er blevet til havens nye “tudsehøj”, hvor tudser og salamandere kan søge ly for vinteren.
Annonce
Annonce

Fik du læst?