Sankthansurten er populær hos insekterne
S

Sankthansurt er nem at have i krukker. Planten blomstrer langt hen i efteråret.

Sankthansurten (Hylotelephium telephium) er vildtvoksende i Danmark og jeg har flere gange fundet den ude ved kysten. Nogle gange i klitterne i det mest magre sand, hvor det er utroligt at noget kan gro. Man kan også møde den på stengærder, skrænter og hist og her på overdrev.
Sankthansurt er en taknemmelig staude i haven – og meget let at have i krukker – og insekterne elsker den! En solbeskinnet sankthansurt i blomst tiltrækker ikke bare summende bier og fine svirrefluer, men også sommerfuglene er vilde med sankthansurtens blomster.
Planten er nøjsom fra naturens side og plantes bedst i sandet havejord – gerne med en placering i fuld sol.

Sommerfuglene er glade for sankthansurt. Her er det Nældens Takvinge.

Flere varianter

Sankthansurten findes i flere havevarianter og i planteskoler og havecentre kan man som oftest både finde den, der kommer tættest på den almindelige hjemmehørende og den kinesiske sankthansurt (Sedum speeta­bile), der ofte har lidt større blomster. I haver ses også rød sankthansurt (Hylotelephium telephium ssp. telephium), der også kan findes forvildet i naturen.

Sankthansurt er fin i en efterårsbuket. Her sammen med benved – i oktober.

En spåplante ved midsommer

Sankthansurt har, trods navnet, sin højtid fra juli til langt ind i september, hvor den blomstrer og tiltrækker mængder af insekter. navnet “sankthansurt” kommer af, at man i tidligere tiders folketro brugte planten til at varsle fremtiden. Omkring Sankt Hans samlede man skud af planten og placerede dem inde i huset. Hvis skuddet groede, tegnede fremtiden lys – hvis det skrumpede og døde, ville det gå modsat. 

Selv sent på efteråret er det lykkedes at lave stiklinger af sankthansurt.

Let at formere

Sankthansurt er let at stiklingeformere. Jeg har haft blomster i en vase, hvor stænglerne i vasen er begyndt at danne rødder i form at tynde, hvide tråde. Du kan også klippe nogle stængler af til stiklinger. Stik dem i fugtig jord, hvor planten snart vil skyde nye rødder.

Kilde: Geografiskhave.dk
Annonce
Annonce

Fik du læst?