visitnature

Havens vinteraktive edderkop

Lignende artikler

Den grå sektor-edderkop lader sig ikke slå ud af efteråret og vinterens komme.

Den Grå sektoredderkop på arbejde i sit net.

Næsten alle haver huser mange edderkopper, hvis man har øjnene med sig. Fra den klassiske korsedderkop til den almindelige rovedderkop. Sidst på året og henover vinteren ser man ikke meget til edderkopperne – bortset fra en! Den grå sektor edderkop! Sektoredderkoppen (Zygiella x-notata) hænger gerne lige udenfor vinduet og nyder sikkert godt at varmetabet fra huset. Jeg finder den også i sprækker ved vinduer og døre og omkring husets udendørs lamper, der sidder på muren.
Lamperne er sikkert et godt sted for en edderkop at sætte sin netfælde op, da lyset tiltrækker insekter. Der er ikke så mange insekter i den kolde tid, men frostmålerne flyver gerne omkring og tiltrækkes af lys.

Sådan kendes sektoredderkoppen

Den grå sektoredderkop er en hjulspinder ligesom korsedderkoppen. Det vil sige at dens spind er et rundt hjul – sådan som de fleste af os kender et klassisk edderkoppespind. Navnet har den vinteraktive edderkop fået, da edderkoppens hjul mangler en sektor. Lidt ligesom en lagkage set fra oven, hvor der er skåret et stykke. Gennem den tomme sektor har edderkoppen listigt lavet en signaltråd med direkte forbindelse til edderkoppens skjul. Når et bytte går i nettet sender signaltrådens rystelser et telegram til edderkoppen. Herefter rykker den 8-benede jæger ud og lammer sit bytte med et giftigt bid.

Det klassiske hjulspind mangler en kile. I stedet rummer denne sektor edderkoppens alarmtråd, der via vibrationer fortæller når der et fangst i nettet.

Den grå sektoredderkop er gerne aktiv så længe frosten ikke bider for hårdt. Prøv selv at kigge efter. Du har garanteret en grå sektoredderkop derude.

Flere artikler...

Historier fra haven

Læderløberen løber efter snegle

Når jeg flytter en havekrukke, brænde, sten eller lignende i haven, er det ikke sjældent at stor bille iler i skjul fra...

Nu flyver ligustersværmeren

Jeg har ingen ligusterhække, men syrener kan også gøre det. Lige nu flyver ligustersværmeren i haven - en af Danmarks største...

Havens kobberøgle snapper snegle

På dansk kender vi den som stålormen. Svenskerne har et bedre navn: Kopparödla - kobberøgle! Stålormen er nemlig en øgle - og...

Den farvestrålende rhododendron-cikade.

Så er det ved at være tid til at kigge efter den smukke Rhododendron-cikade. I modsætning...
Annonce