visitnature

Sjov, gul bævresvamp sætter kulør på vinterhaven

Lignende artikler

Gul “vingummi-svamp” lyser op på brændestakken. Det er gul bævresvamp – en af de svampe, der kan opleves hele året.

Rundt omkring i haven har jeg efterhånden en del “træ-skulpturer” i form af dekorative rodstykker, en brændestak – og også et par planlagte træstammer, der får lov at ældes. Det samme gør sig i endnu højere grad gældende ved familiens sommerhus, hvor det er et helt bevidst valg, at her skal naturen råde. Ved sommerhuset er jeg gerne fri for at luge, slå græs, rive eller så. Det “ordnede” er reduceret til terrassen med nogle få krukker.
Til gengæld byder den vilde natur rundt om huset på masser af liv! Lyng, porse, mosebøllebær m.m. kravler tæt på. Selv et par orkidéer af arten Sump-hullæbe er helt af sig selv dukket op lige nedenfor terrassen.

En næsten lysende gul geléklump

Forleden sad jeg inde ved brændeovnen og kiggede ud på det vintergrå landskab, da jeg fik øje på en næsten lysende gul geléklump ude på toppen af brændestakken. Jeg har set den før hjemme i haven. Det er Gul bævresvamp!

På brændestakken ved sommerhuset voksede denne gule vækst frem – en gul bævresvamp.

Svampen kan opleves året rundt, men netop om vinteren, hvor der ofte er fugt i luften svulmer den op og ligner en stor, blød, gul vingummi. Når det bliver tørt i vejret, tørrer svampen ind og bliver mere hård og nærmest orange. Svampen kan ikke spises – og den gør ingen skade, hverken på hus eller brænde. Den er en fryd for øjet som man med sindsro kan nyde da Gul bævresvamp er med til at give vinteren farve. I øvrigt er det en snyltesvamp, der lever på andre svampe, såkaldte voksskind. Ege-voksskind findes som navnet angiver gerne på eg – og derfor ser man også ofte Gul bævresvamp på eg. På birk – i dette tilfælde min brændestak, hvor man kan finde arten Laksefarvet voksskind, er der også gode muligheder for Gul bævresvamp.
Jeg synes at Gul bævresvamp er en af de sjoveste bævresvampe, men der findes flere arter. Du kan se et par stykker af dem her på NaturGuide.dk.

Gul bævresvamp er ganske dekorativ – og sætter farve på vinteren.
ANNONCE

Flere artikler...

Historier fra haven

Den farvestrålende rhododendron-cikade.

Rhododendron-cikaden er umiskendelig med sin sorte ansigtsmaske og sine smukke farver. Foto: Pudding4brains, wikimedia. Så er det...

Hold øje med hvepsedronningen

I det tidlige forår vågner dronningehvepsen. Kun dronningen overlever vinteren. Hele hendes ophav og det gamle hvepsebo gik til grunde i efteråret....

Stærekasser mod stankelbenslarver

Stankelben er harmløse kæmpemyg, der ikke stikker. Deres larver kan derimod i nogle tilfælde gøre skade på planterødder.

Aurora-sommerfuglen – den smukke forårsbebuder

I dag har jeg haft besøg af ikke mindre end to smukke Aurora-sommerfugle i haven. Det var begge hanner, der med deres...
Annonce