visitnature

Skrubtudsen – havens ven, kan blive tudsegammel

Lignende artikler

Havens ældste dyr

Forleden aften da jeg skulle ud og lukke for hønsene mødte jeg en stor, tyk tudsemor på trappen ved hoveddøren. Hos tudserne er det altid hunnen, der er størst, så jeg var ikke tvivl om at denne var en hun – og tilmed en ældre dame, da hun var ganske betragtelig.
Skrubtudser kan faktisk blive tudsegamle – op til 40-50 år!
Der er dog mange farer for tudser i dagens kultiverede Danmark og de fleste tudser skal nok prise sig tilfredse hvis de når en levealder på 10-12 år.

Skrubtudse
Jeg ved ikke hvor gammel den dame er, men måske 20 år eller mere? Tudser kan blive op til 40-50 år gamle.

Gør godt i haven

Skrubtudser regnes for nyttedyr i haven. Den æder gerne snegle, men jeg har dog aldrig set dem give sig i kast med de store dræbersnegle. De mindre snegle går den dog ikke af vejen for.
Den gør ikke skade på nogen måde, da den hverken spiser frugt eller grønt.

Jeg har heldigvis en del skrubtudser i haven – og af og til også strandtudser. De er velkomne – og det er faktisk lidt hyggeligt at hilse på gamle tudsemor når vores veje krydses i haven – enten når jeg luger blandt jordbærene eller flytter krukker ved drivhuset – eller som nu forleden nedenfor trappen.

ANNONCE

Flere artikler...

Historier fra haven

Den farvestrålende rhododendron-cikade.

Rhododendron-cikaden er umiskendelig med sin sorte ansigtsmaske og sine smukke farver. Foto: Pudding4brains, wikimedia. Så er det...

Hold øje med hvepsedronningen

I det tidlige forår vågner dronningehvepsen. Kun dronningen overlever vinteren. Hele hendes ophav og det gamle hvepsebo gik til grunde i efteråret....

Stærekasser mod stankelbenslarver

Stankelben er harmløse kæmpemyg, der ikke stikker. Deres larver kan derimod i nogle tilfælde gøre skade på planterødder.

Aurora-sommerfuglen – den smukke forårsbebuder

I dag har jeg haft besøg af ikke mindre end to smukke Aurora-sommerfugle i haven. Det var begge hanner, der med deres...
Annonce