visitnature

Skrukketrolden under stenen

Lignende artikler

Fordelen løftede jeg en sten i haven. Det ynder jeg at gøre en gang imellem. Her myldrer det nemlig af liv. Både regnorme, løbebiller, tusindben – og et par skrukketrolde!

Prøv at smide et par halvstore sten i haven – og opdag hvilke smådyr, der vil gemme sig under stenen.

Det er ikke mange år siden at jeg hørte navnet “skrukketrold” for første gang. Et navn jeg ikke kendte fra naturens verden. Det samme gjaldt for “nøgenmette”. Begge ord dækker over et af havens almindelige smådyr; bænkebideren. Navnet “bænkebider” går langt tilbage i det danske sprog og kan findes helt tilbage til 1700-tallet, hvor det efter sigende særligt var brugt på Sjælland. Som NaturGuide.dk skriver kan der godt være en sammenhæng med dyrets forekomst ved gamle træbænke. Bænkebidere lever nemlig gerne ved gammelt træ, hvor de lever af rådnende, organisk materiale.

Her kravler en murbænkebider på en af havens sten. Et sjovt, lille dyr, hvis man tager sig tid til at betragte det.

Krebsdyr, der er gået på land

Jeg synes at bænkebidere er nogle rigtig fine dyr, der er sjove at betragte. De har syv par ben og ligner nærmest små skældyr. Bænkebiderne har en urgammel historie og er faktisk et krebsdyr – ligesom rejer, der blot er gået på land engang i en fjern, fjern fortid. Mange arter ånder stadig med gæller, der skal holdes fugtige og det er derfor med god grund at dyrene gemmer sig når solen er fremme. Jeg forstår ikke, hvorfor mange have og husejere ligefrem bekæmper bænkebidere. Jeg har aldrig oplevet bænkebidere som skadedyr hos mig – heller ikke i drivhuset.

Den lille bænkebider rullede sig sammen som en kugle da den blev taget op i hånden. Deraf det meget passende navn kuglebænkebider.

En naturlig del af den sunde have

Bænkebiderne er en del af livet i min have – og ikke mindst i kompostdyngen og i mine grendynger har de gode forhold. Jeg har dem sjældent inde i huset. Her er simpelthen for varmt og tørt. Har du bænkebidere i huset er det et tegn på et for fugtigt miljø. Ude i den natursunde have er de derimod en del af det naturlige miljø. Der findes mange slags bænkebidere i Danmark – omkring 30 arter. Murbænkebideren, den grå bænkebider – og den sjove kuglebænkebider finder jeg hyppigt.

Havens pindsvin spiser gerne bænkebidere når den roder rundt mellem bladene ved nattetide. Det samme gør spidsmusen, der i øvrigt aldrig søger ind i huse. Selv nogle edderkopper spiser bænkebidere. De små, landlevende krebsdyr har derfor en vigtig betydning i det samlede kredsløb – ikke kun som nedbrydere af organisk materiale, men også ligefrem som fødekilder.

Kilder: Naturguide.dk, naturvejleder.dk.

ANNONCE

Flere artikler...

Tidligere artikelHavemyrer – inde og ude
Næste artikelHavens humleflue

Historier fra haven

Den farvestrålende rhododendron-cikade.

Rhododendron-cikaden er umiskendelig med sin sorte ansigtsmaske og sine smukke farver. Foto: Pudding4brains, wikimedia. Så er det...

Hold øje med hvepsedronningen

I det tidlige forår vågner dronningehvepsen. Kun dronningen overlever vinteren. Hele hendes ophav og det gamle hvepsebo gik til grunde i efteråret....

Stærekasser mod stankelbenslarver

Stankelben er harmløse kæmpemyg, der ikke stikker. Deres larver kan derimod i nogle tilfælde gøre skade på planterødder.

Aurora-sommerfuglen – den smukke forårsbebuder

I dag har jeg haft besøg af ikke mindre end to smukke Aurora-sommerfugle i haven. Det var begge hanner, der med deres...
Annonce