Tak til torskemunden
T

På trods af det måske lidt uskønne navn er torskemund (Linaria vulgaris) en af de smukkeste vilde planter som jeg altid glæder mig over når jeg møder den i naturen. I de senere år har jeg også fået planten i haven. De første dukkede op af sig selv – og siden har jeg drysset frø fra buketter langs en sandet vold i haven.

Læbeblomsterne kan måske med lidt god vilje ligne en fiskemund og kombineret med den lange spore under blomsterkronen er det nok årsagen til blomstens danske navn – måske med henvisning til torskens lange skægtråd som fisken har under hagen.

Nærbillede af torskemunds læbeblomster, der sidder i en tæt klase.

En fin lille staude, der gerne besøges af humlebier

Buket af vild, hjemmehørende torskemund. I haven kræver den lys og gerne let, veldrænet jord.

Den vilde torskemund (Linaria vulgaris) blomstrer fra højsommeren til ind i september. Den bliver typisk 20-30 cm høj. Når man giver sig tid til at studere blomsterne på nært hold, så kan man næsten ikke undgå at blive betaget. Blomsterne sidder i en tæt klase med lysegule og orange farver, hvor nektaren i de tæt lukkede læbeblomster er forbeholdt de stærke humlebier eller sommerfuglenes langtrækkende snabler.

Torskemund er flerårig og en fin lille, naturlig staude i haven. Den kan sås fra frø hen på foråret, men jeg har blot drysset fra buketter i september som jeg har samlet i naturen (frøene er mikro-små). Gerne direkte på bare, veldrænede og solrige flader – gerne med lidt mager, sandet jord. Derefter river jeg jorden let og vander, hvis der ikke er regn i udsigt. Der går gerne et par sæsoner før der er blomster, men derefter passer de sig selv.

Vokser vildt helt i grøftekanter og overdrev

I naturen finder man torskemund mange steder bl.a. i grøftekanter, langs markveje, overdrev – og endda i klitter helt ude ved kysten.

Som mange andre af naturens vilde planter har også torskemund tidligere været anvendt medicinsk – bl.a. mod hæmorider, diarre, blæresygdomme, inkontinens m.m. Her nøjedes jeg med at nyde de smukke blomster – og se en humlebi mase sig adgang til plantens nektarkrukker.

Vil du have torskemund i haven – og ikke selv samler frø i naturen, så kan du købe frø på nettet. Der findes i øvrigt mange, spændende havearter af torskemund, der gerne besøges af humlebier – udover den danske vilde art. Du kan finde et udvalg på Plantetorvet.dk (annoncelink til udvalg).

En buket torskemund i udestuen i august. Drys blomsterne/frøene ud i haven når buketten visner.
Kilder: okologienshave.dk, rolv.no, naturbasen.dk.