Nektarrige efterårsblomster fra den stedsegrønne vedbend
Hen på efteråret begynder det at blive småt med nektar til de sidste insekter, men det afhjælper den stedsegrønne vedbend – også kaldet efeu. Det er nemlig nu, at den blomstrer til glæde for mange insekter.
Mange forbinder vedbend med have- eller stueplanter og kender den under navnet efeu. Og der findes da også et utal af dyrkede og forædlede sorter af vedbend. Den naturligt hjemmehørende hedder Almindelig vedbend (Hedera helix). Den findes i de vintermilde egne af Vesteuropa og er almindelig i store dele af Danmark, særligt i Østdanmark. Og de steder den vokser er det til stor glæde for insekterne. Når vedbend blomstrer holdes der nemlig fest for insekterne. Med sine mange og nektarrige blomster holder planten åbent hus på de korte efterårsdage og ofte varer festen helt ind i starten af vinteren. På steder hvor det ikke synes muligt klatrer den stedsegrønne slyngplante sig til tops. Som andre planter skal den nemlig have lys. Vedbend er udstyret med fantastiske klatrerødder, der gør det muligt at bestige både lodrette mursten og glatte bøgetræer.

Giftig, men renser luften
Engang testede den amerikanske rum-organisation NASA omkring 40 plantearter, her i blandt Vedbend. Målet var om planterne kunne rense luften for uønskede, farlige stoffer. Her viste Vedbend at have en positiv effekt. De forholdsvis ældre forskningsresultater holder stadigvæk stik. Ifølge Majbrit Dela Cruz fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet, som selv har testet blandt andet Vedbend, fortæller, at planten har en luftrensende effekt.
Almindelig vedbend er ellers giftig. Særligt bærrene og de blomstrene skud er giftige for mennesker da de indeholder en høj mængde af giftige saponiner. Resten af planten er også giftig dog i mindre grad. Til trods for at planten er til stor nytte for mange insekter og kan være luftrensende, har man inden for de seneste år fundet ud af, at Vedbend kan virke allergisk for nogle mennesker, her i blandt gartnere.
Artiklen bringes i samarbejde med NaturGuide.dk.