Vild, vildere, vildest!
V

For ikke så længe siden blev jeg spurgt om, hvor vild skal haven være for at man kan kalde den vild. Det er et spørgsmål, der ikke er et endegyldigt svar på, for hvad er en vild have egentlig og hvornår er den ”vild nok”?

Der kan være mange grader af en vild have. Selv kombinerer jeg den klassiske prydhave og køkkenhave med områder, hjørner og pletter, hvor den ufriserede, vilde natur får lov at råde.

Plads.

Der kan være mange grader af en vild have. Nogle mennesker lever for de snorlige kanter og det veltrimmede græs. Andre kan næsten ikke få det vildt nok med buske, træer og højt græs. Den første gruppe af mennesker skal ofte arbejde en hel del mere for at opnå deres mål, da det er hårdt arbejde at holde naturen væk. Graden af hvor vild du ønsker at netop din have, sommerhusgrund, altan mm afhænger af flere parametre som du bør overveje. Her vil jeg tale lidt om en af parametrene, nemlig plads. Pladsen i haven, der skal tilgodese både den vilde natur, men også dig og dine behov. Hvordan fordelingen bliver imellem disse to er helt op den enkelte.

“Jeg er helt afklaret med, at en del af min have ikke er 100 % vild natur, men så forsøger jeg at give slip mange af de andre steder “

Masser af plads til den vilde natur med sommerfugle, bier og skønne blomster er selvfølgelig optimalt, men det kræver ikke nødvendigvis megen plads at gøre haven lidt vildere. Her det vigtigt, at du gør op med dig selv, hvor meget plads du ønsker at frigive til det vilde og hvor meget ønsker du skal være trimmet. Eksempelvis er en køkkenhave ikke vild natur. Det er et stykke jord, der er nøje udvalgt til helst kun at rumme netop den afgrøde vi ønsker at dyrke. Jeg er selv tilhænger af køkkenhaven og elsker alt hvad jeg kan dyrke selv, men jeg er også godt klar over, at den plads jeg bruger til at dyrke afgrøder på sjældent tilgodeser den vilde natur. Bortset fra de små ting som når jeg eksempelvis lader nogle af radiserne eller krydderurter stå så de kan blomstre for insekterne mm. Jeg er derfor helt afklaret med, at en del af min have ikke er 100 % vild natur, men så forsøger jeg at give slip mange af de andre steder.

Hvor den vilde have og den ordnede have mødes…

At afgive plads er en nødvenlighed for at få en vildere have (vild natur i haven kan sagtens være organiseret), men du behøver ikke nødvendigvis gå ”all in” i starten. Det kan godt være svært at give slip på gamle vaner og bor du i et parcelhuskvarter kan der være hensyn og udfordringer med eksempelvis naboer når ens skvalderkål kommer på uanmeldt besøg. Graden af vildskab er noget som den enkelte haveejer må vurdere og blive afklaret med. Når det er sket får man ofte et bedre resultat – i den sidste ende til glæde for både naturen og dig.

Annonce
Annonce

Fik du læst?