Vorterod – en af havens forårsbebudere!
V

Vorterod er hadet er nogle, men elsket af andre. Jeg tilhører den sidste del. Ofte står den med fine grønne blade tidligt på året og blomstrer sidst i marts/start i april, men når vinteren er mild er den ofte endnu tidligere på færde.

Navnet “vorterod” giver god mening når man ser på rødderne.

Det er flere uger siden, at jeg så de grønne blade dukke frem af den mørke jord og allerede i sidste halvdel af marts er der hist og her gule blomster. Snart venter der et magisk gult tæppe i en stor del af haven som senere får følgeskab af de hvide anemoner.

Vorterod i græsplænen? – nyd de gule forårsblomster!

Når vorterod ikke altid er i lige høj kurs hos alle haveejere, skyldes det, at den villigt breder sig og kan være en udfordring af fjerne, hvis man ikke ønsker den i haven. Men jeg ser slet ingen grund til at fjerne den. Den blomstrer meget tidligt på året og er en god nektarkilde til de tidlige insekter. Når vi kommer længere hen på foråret visner den væk og jeg ser den ikke før næste forår. De steder hvor jeg har vorterod (og det er mange steder) har jeg resten af året grønt græs uden problemer.
Så er du en af dem, der ser vorteroden som en fjende, kommer hermed en opfordring; nyd den og glæd dig over alle de insekter du hjælper med en ekstra fødekilde.

Vorterod blomstrer langt ind i april, hvor også pindsvinet gerne vågner af dvalen.

Vidste du at vorterod er forbundet med en del overtro? Læs mere på NaturGuide.dk: Vorterod – et tip fra himlen?

Annonce
Annonce

Fik du læst?