Duehale i haven – den kolibri-lignende aftensværmer fra syd
D

På lune sommerdage – ofte hen på sommeren, har jeg af og til besøg af den fåtallige sommerfugl Duehale. Den lille fyr har fulgt med lune vinde fra Sydeuropa. Imponerende at det lille insekt kan flyve så langt.

Det er ikke kun fuglene, der trækker. Også flere af vores sommerfugle er langdistanceflyvere – bl.a. admiralen og tidselsommerfuglen. En helt særligt gæst, der altid vækker opmærksomhed i haven er duehalen (Macroglossum stellatarum). Den hører til aftensværmerne, men er aktiv i dagtimerne.

Kolibri i haven?

Den kolibri-lignende duehale suger nektar fra blomsterne fra sommerfuglebusken. Foto: Verastuchelova/Dreamstime.com.

Jeg har ofte fået henvendelse fra læsere af Naturmagasinet, der fortæller om besøg af en lille kolibri i haven. Selv om den måske godt kan ligne lidt er det ikke en kolibri, men duehalen, der evner at stå stille i luften på svirrende vinger foran blomsterne – og med sin lange snabel rækker ned i blomsterne efter nektar. Det er ikke uden grund at duehalen tidligere også blev kaldt for kolibri-dagsværmer. Et navn jeg faktisk synes bedre om. På engelsk hedder den “hummingbird moth” – kolibri-natsværmer. Det nuværende danske navn skyldes den due-grålige og fjeragtige pels på bagkroppen.

Oftest besøg i august

Hos mig har besøgene næsten altid været efter midsommer og hen i sensommeren i august. Måske er det efterkommere af de tidligere pionerer, der i forsommeren tog turen mod nord? Det er desværre ikke hvert år jeg ser den i haven, men det er altid en fin oplevelse og en velkommen gæst. Tænk at den har tilbagelagt ca. 2000 km – helt nede fra Middelhavslandene!

Henter nektar fra havens blomster

Duehale på besøg i haven. Her på en frøkenhat.

Den voksne duehale (imago) kan ses på mange forskellige blomster. I haven besøger den gerne sommerfuglebuske, lavendel, frøkenhat og blåhat med flere. Larven lever på planten snerre, bl.a. hvid snerre og gul snerre. Den voksne sommerfugl overvintrer i sprækker, hule træer og udhuse, men meget sjældent i Danmark selvom det er observeret.

Kilder: Lepidoptera.dk, naturbasen.dk, dr.dk. Frontfoto: Duehale på blomsten torskemund. Foto: Daniel Litov, Dreamstime.com.

Annonce
Annonce

Fik du læst?