Det er hyggeligt og givende at have et rigt fugleliv i haven – og det er relativt let at hjælpe forskellige arter på vej.
Jeg har stor fornøjelse af havens rige og alsidige fugleliv. Ved hjælp af fuglekasser har jeg fået adskillige arter til at yngle i haven. Det gælder bl.a. rødstjerten, stær, grå fluesnapper, skovspurv, blåmejse og musvit. Alle ovenstående er relativt lette at få til at yngle i redekasser.
Fuglene giver liv i haven med deres sang og aktivitet. Det er ret imponerende at se fluesnapperen fange insekter i luften og rødstjerten vippe med halen fra toppen af en busk. Mejserne bidrager aktivt til at snuppe uønskede larver fra køkkenhaven og roserne.
Når jeg synes jeg har haft en travl dag – og sætter mig ud på terrassen med et glas hvidvin, så kan jeg konstatere at nogle forældrefugle har endnu mere travlt – og flyver i pedulfart med mad til de krævende unger, der pipper sultent fra redekasserne.
Det er relativt let at bygge kasserne selv – evt. sammen med børnene, men det kan være næsten ligeså billigt at hjemkøbe nogle færdige kasser f.eks. hos Blomsterverden.dk (annoncelink til butik) eller haveglad.dk (annoncelink til butik). Se også det store udvalg af redekasser i Havekataloget, hvor du finder et bredt udvalg.
For mange af de hulrugende fugle er det antallet af egnede redesteder, som begrænser antallet af fugle – og ikke manglen på føde. Det er derfor ikke vanskeligt at få flere fugle i haven, blot ved at opsætte fuglekasser tilpasset de enkelte arter. Mejser og skovspurve er de letteste at få til at yngle.
Herunder er vist nogle klassiske fuglekasser.
Placering af redekasserne
Der er flere hensyn at tage når redekasser skal hænges op. Oftest bør flyvehullet vende mod øst eller nordøst om muligt. Derved reduceres den mest fremherskende slagregn fra vest og sydvest og tillige undgås den bagende sol fra syd. Det er fint at hænge ovennævnte kasser i cirka 1½-2½ meters højde. Rødhalsen yngler gerne relativt lavt.
Læs mere om de forskellige redekasser på NaturGuide.dk