Da beskæring af egetræet blev til egesnaps
D

Havens egen cocnac fra egetræets krone. Forårsbeskæring og egeknoppesnaps

Det er faktisk hyggeligt at sidde på en bænk i forårssolen og pille egeknopper.

Omkring huset står flere egetræer – og nogle større egegrene skygger efterhånden for stuevinduet. Løsningen er lige for: det er tid at beskære træet. Fra naturens side behøver træer ingen beskæring, men når grenene næsten kan slå på husets tag, så må saven frem. Førhen var det god latin at beskære træer i vinterhalvåret, hvor træerne “sover”. I dag anbefales det normalt at beskære træerne om sommeren, gerne i juli og august, hvor træets naturlige forsvar er stærkest mod sårskader som en beskæring jo reelt er. For mit vedkommende måtte jeg i dette tilfælde slække lidt på de gængse anbefalinger. Jeg skulle nemlig bruge egegrenenes knopper til at lave en velsmagende egekoppesnaps inden egens blader springer ud i maj. To fluer med et smæk – og sådan blev det. En “forbudt” forårsbeskæring sidst i april.

Et vinkelret snit på grenen helt inde ved stammen – dog uden at skære i grenkraven, der senere skal overvokse og lukke sig om såret. Grenkraven er den lille fortykkelse, der hvor grenen sidder på stammen. Det blev til fire ret store grene – og der kom lys til vinduet og luft til taget.

Et stort pillearbejde

Efterfølgende ventede et kæmpe pillearbejde med at plukke knopperne af grenene. At sidde på en bænk i haven og mærke forårssolen varme på den helt særlige måde som netop forårssol kan, gør arbejdet til en hyggelig fornøjelse. Det tog vel også næsten et par timer – afbrudt af en kaffepause, før jeg synes at nu var det nok. Herefter kom den nemme del. Jeg havde knopper nok til at fordele dem i tre glas, der efterfølgende blev overhældt med en neutral brøndum-snaps. I første omgang så knopperne godt og vel er dækket af snapsen. Nu skal det trække! Egeknoppesnapsen er for de tålmodige. Den forrige jeg lavede fik lov at stå i et år før jeg filtrerede knopperne fra. På det tidspunkt var snapse-essensen nærmest cognac-farvet. Herefter smages snapsen forsigtigt til. Er den lidt for kraftigt, så fortynd med lidt neutral snaps (neutral vodka kan evt. også bruges).

Resultatet af knap 2 timers arbejde. Præmien venter langt ude i horisonten, men er værd at vente på!

Havens egen cocnac fra egetræets krone.

Jeg synes snapsen vinder ved lagring – og kan næsten betegnes som Danmarks svar på cognac.

Egeknopperne overhældt med neutral snaps. Nu skal de trække – gerne et år, hvis man kan vente, men ellers prøv efter 4 måneder.
Annonce
Annonce

Fik du læst?