De fleste haver genererer en del organisk materiale i form af afslået græs, nedfaldne blade, grene fra beskårede træer og buske med mere. I stedet for at bruge kræfter på at køre det på genbrugspladsen, så lav i stedet et komposthjørne.
Kompostering giver ikke kun havemuld, der kan genbruges, men har også værdi for havens dyreliv. En dyreliv-venlig kompostbunke er en fest for bænkebidere, tusindben, skolopendere og orme og larven af den eksotisk smukke bille Grøn guldbasse, men kan også være et fremragende sted for tudser, stålorme og endda snoge. Kompostdynger er samtidig en god måde at omdanne affald fra din have og køkken til dejlig sund kompost, der kan bruges igen i haven.
Dyrevenlig kompostbeholder
Min egen kompostbeholder er noget af det mest simple, men den fungerer. Jeg har blot nedgravet fire hjørnestolper, placeret i en firkant – og forbundet dem med et stormasket trådhegn, suppleret med en række brædder til at styrke konstruktionen – og holde på materialet inde i beholderen. Der er ingen væg i den ene ende, så jeg let kan køre hen med trillebøren og læsse af. De åbne sider er tætte nok til at holde på det materiale jeg smider derind, men samtidig så åbne at smådyr og fugle kan kravle og flyve ud og ind.
Når du smider materiale til kompostering, så bland gerne grønt og brunt. Det grønne kan være afklippet græs fra plænen, ukrudt eller lignende. Det grønne lag i komposten er rig på kvælstof. Det brune materiale er typisk visne blade, kvas og grene og træstumper og er rig på kulstof (carbon). Ved at mixe materialet giver det en bedre kompostering. Husk at jo finere materialet er jo hurtigere komposterer det. Det er faktisk godt at smide lidt grene på en gang i mellem, da det skaber lidt luft i komposten. Vend evt. komposten med en havegreb 1-2 gange om året for at øge komposteringen, men forsigtigt da der kan være dyr i komposten. Måske ligefrem et pindsvin!
Kompostdyngen vil under de rigtige forhold udvikle varme i forbindelse med komposteringen, der gerne skal hjælpe til at tage livet af eventuelle ukrudtsfrø. Det kan have værdi når kompostmulden skal genbruges.
Husk at vande kompostdyngen en gang i mellem i tørre perioder. Den skal ikke være sjaskvåd, men let fugtig. Det fremmer komposteringen.
NB: Undgå at smide madrester i form af kød og mælkeprodukter i komposten, da det kan tiltrække rotter og spyfluer, men ellers kan rester fra køkkenet fint indgå i komposten. For mit eget vedkommende står hønsene i første række når det kommer til æbleskrog, gulerodsskræller, brødrester og lignende, men ellers kunne det fint komme i komposten.