Jeg har ingen ligusterhække, men syrener kan også gøre det. I juni og juli flyver ligustersværmeren i haven – en af Danmarks største sommerfuglearter.
Fra midt i juni blomstrer den vilde kaprifolie. Om dagen dufter den beskedent, men henunder aften bliver der kraft på blomsternes sødmefulde duft. Det er ikke uden grund. Blomsterne lokker for aftensværmerne, der med deres lange snabler kan nå ned og bestøve blomsterne. En af de mest markante aftensværmere er den store ligustersværmer, der kan nå et vingefang på 11-13 cm. Som en kolibri kan ligustersværmeren stå stille i luften, mens den lange snabel er på arbejde dybt inde i blomsten.
Ligustersværmeren opleves gerne i haver, parker og villakvarterer, hvor der er ligusterhække, hvor den imponerende store larve kan ses i sensommeren. Jeg har ingen ligusterhække, men syrener og snebær kan også gå an.
Den voksne ligustersværmer kan tiltrækkes med lys – og det er faktisk ret spændende at lyslokke i haven (det kommer der snart en artikel om). I dagtimerne sidder den store sværmer gerne lavt over jorden på en pæl eller gren, hvor den i løbet af dagen flytter sig fra solen for at forblive i skyggesiden.
Senere – hen i højsommeren og det tidlige efterår, ses ligustersværmerens enorme larve, der virker helt tropisk. Læs mere om kæmpelarven på NaturGuide.dk.