Efteråret er lige rundt om hjørnet og om et øjeblik sætter gåsejagten ind. Hvis man har jagttegn eller kender en jæger kommer det nok ikke som en overraskelse. Her i haven er det dog en helt anden type jagt der er begyndt. Jeg er nemlig på frøjagt. Altså ikke jagt efter frøer som dem der kvækker, men på jagt efter frø fra nogle af de nye blomster som jeg gerne vil have i haven. Det kan også være frø fra blomster som jeg allerede har lidt af, men gerne vil have lidt flere af.
Man bør ikke grave planter op i naturen og tage dem med hjem, men hvis planten ikke er fredet (eller står på privat grund) så må man gerne sanke lidt frø når planten er afblomstret.
Man kan i princippet sanke frø fra tidlig forår til sent efterår – afhængig af plantens blomstringsperiode. Det kan være en fordel, at holde øje med netop de blomster du er på jagt efter. En ting er at genkende planten når den blomstrer, men det kan være lidt sværere, især for det utrænede øje, at genkende den når den er afblomstret.
Mange blomster deler sig gerne ved at sætte frø. Når blomsterne er ved at afblomstre nærmer sig tiden, hvor blomsterhovederne kan indsamles for frø. Det er bedst at høste på tørre dage. Man kan også samle en lille buket fuldt udviklede blomster og lade dem tørre, hvorpå frøene rystes ud.
Når du har samlet frøene, er det en god ide at så dem ud med det samme, ligesom det sker i naturen. Hvis det ikke er muligt, kan de tørrede frø oftest gemmes hvis de opbevares tørt.
På min morgentur i dag, blev det til lidt frø fra dagpragtstjerne og blåhat, der begge vokser vildt i naturen. Sidstnævnte har jeg allerede i haven, men jeg synes ikke at man kan få for mange blåhat, hverken i naturen eller haven. Mange insekter er glade for blåhat, der endda har tilknyttet sin helt egen bi – blåhatjordbi.
Rigtig god jagt.
Tip: Man kan også plukke en buket vilde markblomster – eller grøftekantblomster og lade dem stå i en vase til de er afblomstret og drysser. Her vil der også være frø at hente.