Udtrykket “ugler i mosen” benyttes ofte når der er noget på færde. Herhjemme kan udtrykket omskrives til “ugler i drivhuset” for her er der bestemt også noget på færde og det involverer ægte ugler. Altså natsværmer-ugler og ikke fuglen. Mange haveejere forbinder ikke nødvendigvis larver med noget positiv, da larverne kan rydde halve og hele bede. Men jeg vil gerne slå et slag for larverne også selvom, at der smutter en plante i ny og næ.
Besøg af haveuglen.
For en lille uges tid siden kom min søn på 8 år og fortalte, at hans yndlingstomatplante i drivhuset havde mistet en masse blade. De var blevet spist! Og tanken om ikke at få flere at de søde og lækre cherrytomater var næsten ikke til at klare. Straks kiggede vi i drivhuset på jagt efter synderen. Der var gevinst stort set med det samme. 15 larver i alle størrelser blev nænsomt fjernet fra planten (og der er sikkert endnu flere tilbage). Der var en enkelt smutuglelarve, men de fleste var haveuglelarver. Begge er natsværmere og nu ved jeg heldigvis, at de sagtens kan overleve på andre planter end sønnens favorit tomatplante, så de blev alle nænsomt sat ud i blomsterbedet, hvor jeg kan hilse og fortælle, at de trives i bedste stil på planter, hvor de ikke gør skade. Dog er nogle af dem nok blevet spist af havens fugle, men det er jo også en af de gode ting ved larver. De er føde for en række andre dyr. Endnu en grund til at passe på dem.
Hvad kan jeg gøre?
Hvis man gerne vil have flere insekter som eksempelvis sommerfugle skal man ikke kun huske de nektarrige blomster, men også sommerfuglelarvernes værtsplanter. Det er ofte helt andre planter end dem de voksne sommerfugle kommer til.
Her på matriklen har vi valgt at dele med mange af larverne og sikkert en del flere end jeg er klar over, da jeg med garanti kun finder et lille udsnit af de larver, der er i haven. Eksempelvis har jeg en del kål i haven. Her får særligt kålsommerfuglenes larver lov til at hygge sig. Nogle kålplanter har jeg faktisk decideret plantet til sommerfuglelarverne. Og ja de kan næsten ribbe det hele, men det gode ved kål er, at når larverne er mætte og forpupper sig, så får kålene ro til at vokse igen. Udbyttet er ikke så stort som hvis jeg nøjsomt havde fjernet alle larverne, men det er stort nok til os. På den måde er der mad til både familien og larverne. Det samme gør sig ofte gældende for salat. En sidegevinst er, at jeg får mere tid til at slappe og hygge i stedet for at fjerne larver og æg.
Hvis du finder en larve du har svært ved at identificere kan du prøve at kigge på sommerfuglelarver på NaturGuide.dk. Her er samlet en del af de almindelige larver i et Larvegalleri