Myrebesøg i huset – næsten hvert forår!
Næsten hvert forår dukker små, sorte havemyrer (Lasius niger) op inde i huset. Først er der kun nogle få, men snart følger flere efter. Der findes masser af husråd mod myrer i huset – fra eddike til kaffegrums. For mig er det som regel et hint om det er tid til lidt ekstra forårsrengøring. Myrerne leder efter krummer og andet spiseligt – og er der noget at komme efter, så er myrerne på banen. Samtidig efterlader de duftspor så andre myrer kan følge efter. Lidt hyppigere brug af støvsugeren og en gulvklud langs panelerne, hvor myrerne tit finder ind, reducerer som regel myreplagen.
Udenfor er der også en del myrer, men her får de som regel lov at være. På et tidspunkt havde et bo dog etableret sig lige på trappen til huset – og det er ganske imponerende så meget sand de små myrer kan skubbe frem. Det endte med en grydefuld kogende vand i flere omgange, måske ikke så næstekærligt, men hellere det end gift – og myrerne forsvandt.
Den sorte havemyre gør som sådan ikke skade på huset, men når de bygger langs hussoklen – eller ligefrem under huset, kan man hen på sommeren pludselig risikere at mængder af flyvende myrer dukker op inde i huset og fanges i vindueskarme. Når sværmetiden starter kan talrige myrer dukke op af sprækker og revner. Det hele er dog som regel overstået indenfor et par dage. Jeg har prøvet det et par gange.
Den sorte havemyre og orangemyren
Den sorte havemyre er meget almindelig og vel den mest almindelige myreart i Danmark. Trods navnet findes den ikke kun i haver, men også på mange forskellige lokaliteter ude i naturen. Den sorte havemyre er faktisk ikke helt sort, men nærmere sortbrun. Det er derimod den lignende orangemyre, der er en anelse større og blanksort. Orangemyren har jeg også haft i haven – og klemmer man en orangemyre mellem fingrene fremkommer en appelsin-agtig duft, der netop har givet myren navn. Orangemyrer har ligefrem været serveret på restauranten Noma af samme årsag. Jeg har selv haft fornøjelsen at smage – dog ikke på Noma.
Myrerne kan også gøre nytte
Den sorte havemyre er ikke kun et irriterende element i huset, men faktisk også til dels et nyttedyr i haven. Myrerne er med til at sprede mine vilde marts-violer og hvide anemoner. De flytter nemlig rundt på planternes frø da planterne har været så smarte at omgive deres frø med et fedtlegeme, der tiltrækker myrerne.
Hen på højsommeren kan den sorte havemyre også være behjælpelig med at reducere antallet af skadelige larver i køkkenhaven og rosenbedet.
Ude i det fri lever havemyren mest af honningdug fra havens uundgåelige bladlus.
Featured foto: Hakoar/dreamstime.com.