Gederams gav gevinst
G

Jeg synes at sommerfugle er spændende – og ikke mindst de mange, flotte og fantasifulde larver. Nu er det endelig lykkedes at få dueurtsværmerens larve i min have.

Dueurtsværmerens larve på vilde, selvsåede gederams i haven.

Dueurtsværmerens store larve

Det er helt utroligt, så eksotisk nogle af vores hjemlige sommerfuglelarver ser ud. De findes i et væld af farver og mønstre med pletter, striber med og uden strittende hår og børster. Én af de fascinerende larver er dueurtsværmerens larve. Den kan blive imponerende stor, ca. 8 cm, med store, sjove snydeøjne, der gør larven endnu mere personlig.
Den voksne aftensværmer, dueurtsværmeren har jeg ofte set i haven. Tidligere på sommeren var et eksemplar kommet ind i drivhuset og gemt sig i vinrankerne. Den voksne aftensværmer ligner virkelig et indslag fra troperne med sine smukke lyserøde og olivengrønne farver.

Gederams er en smuk – og meget almindelig, flerårig staude, der vokser vildt over hele landet. Den blomstrer primært i juli.

Et urørt, solbeskinnet bed med vilde gederams

Larven lever gerne på dueurt og gederams, der begge er høje, vildtvoksende planter med violette blomster. I et fugtigt hjørne af haven vokser nu 1½ meter høje lådden dueurt sammen med baldrian – en anden høj, vild staude. Et fantastisk skue når de blomstrer.
Ved siden af drivhuset har jeg tidligere haft et lille jordbearbejdet areal med frilandstomater. I år har jeg ikke fået gjort noget ved det – og naturen fik lov at tage over. Her har vilde gederams skudt op.

Hvis man forsigtigt rører larven – eller den på anden måde bliver skræmt, så rejser den forkroppen som en lille slange – og trækker hovedet tilbage så forkroppens øjentegningerne fremstår større og tydeligere.

Gederams ses ofte i skovlysninger, grøftekanter og udyrkede markkanter. I sensommeren spredes frøene med vinden. De uldne fnok flyver vidt omkring ligesom mælkebøtte-frø. I år er nogle frø åbenbart landet i mit tomatbed. De små, unge gederams-skud kan faktisk spises. De kan koges og tilberedes som asparges. Bladene fra gederams har også tidligere været anvendt til gederams-te. Hos mig fik de lov at blive stående og udvikle sig til et afgrænset gederams-bed, der endte med at blive rigtig smukt.

Dueurtsværmerens larve kan vokse sig ganske stor – ca. 8 cm.

I juli har jeg dagligt glædet mig over de violette blomster – og så skede det! Her i en skøn, mild augustdag opdagede jeg pludselig ikke bare én, men to store larver af dueurtsværmeren. Larverne spiser lystigt af bladene af de vilde blomster, der nu står med store, uldne fnok-stande i toppen og næsten ligner bomuld. Hvis man forsigtigt rører ved larverne løfter de forkroppen og trækker hovedet sammen, så de store øjne på forkroppen virkelig syner – i håb om at skræmme en potentiel fjende.

Larvens store “snydeøjne” forrest på kroppen. De rigtige øjne på larvens lille hoved bemærkes næsten ikke.

Når larverne sidst på sommeren eller i begyndelsen af september har spist sig store nok, så forpubber de sig. Først til næste år – sidst i maj, klækker de nye sommerfugle.

Her ses den voksne dueurtsværmer, der har sat sig på en vinranke i mit åbne drivhus. Her gemmer den sig til det bliver aften.
Annonce
Annonce

Fik du læst?