Marmelade af modne mirabeller
M

Mirabeller i haven giver glæde både om foråret og hen på sommeren.

Vilde mirabeller blev førhen brugt en del i landhusholdningen, men i dag får de blommeagtige stenfrugter ofte lov at hænge til de falder ned af sig selv. Vild mirabel er gode til marmelade, men kan også bruges til grød og chutney.

Nogle år er der vildt mange mirabeller. Så er det oplagt at høste til f.eks. en velsmagende, hjemmelavet marmelade.

Mirabel (Prunus cerasifera) er et relativt lille træ, der oprindeligt menes at stamme fra Mellemøsten eller Sydvest-asien, men i dag vokser over det meste af Europa, herunder Danmark, hvor træet er forvildet og findes i skovbryn, læhegn og ofte omkring bygninger på landet.

Jeg har selv et stort, vildt miralbelletræ i haven. Det er kommet af sig selv. Formentlig sået af en fugl eller mus, der har tabt en mirabellesten. Udbyttet varierer år fra år. Nogle år er der virkelig mange mirabeller – i overflod!

Blomstrer prægtigt i foråret – og lokker vilde bier og tidlige sommerfugle

I det tidlige forår blomstrer mirabellen lystigt – og tiltrækker insekter som denne tidlige Dagpåfugleøje.

Hvert forår er det en sand fryd når træet blomstrer. Tusinder af små, hvide blomster med en honning-sødlig duft lokker insekterne – og kan virkelig give liv i haven. Jeg klipper gerne et par grene til en vase i stuen i det tidlige forår, men de udsprugne blomster holder ikke længe indendørs og begynder snart at drysse med de hvide kronblade.

Sæson for modne mirabeller er typisk ult. juli og august.

I sensommeren fra sidst i juli til langt ind i august – sommetider helt ind i september, modner frugterne, hvor de forvildede sorter næsten altid er enten røde eller gule. Jeg synes begge smager dejligt, men måske har de gule mirabeller lidt mere tendens til at blive melede.

Vild miralbel (Prunus cerasifera) er ret hårdfør og trives i sol, men klarer sig også i halvskygge. Den kan vokse på veldrænet havejord, men trives også på mere magre, sandede lokaliteter – f.eks. ved sommerhuset. Træet er ret hårdfør – og jeg har aldrig beskåret det for at fremme frugtsætningen. Det får lov at passe sig selv.

Mirabel kaldes også af og til for kirsebær-blomme. Udover den forvildede mirabel (Prunus cerasifera) kan der øges en række forædlede sorter.

Sådan laver du en nem og lækker marmelade.

  • 1 kg. mirabelle (her er brugt gule, men de røde kan ligeså fint bruges).
  • 1 vaniljestang.
  • Ca.750 g sukker (jeg bruges oftest rørsukker, men almindelig sukker kan også bruges).
  • 2-3 æbler afhængig af størrelsen. (Anvendes der syltesukker kan kogetiden forkortes og æbler undlades)
  • Saft fra en citron.

Her er den opskrift som jeg selv bruger!

Tilberedning af mirabelle-marmelade.

Halver mirabellerne og fjern stenene. Drys det meste af sukkeret over (gem lidt til vaniljekornene) så alle bær dækkes af sukker. Skålen dækkes til og stilles i køleskab til næste dag.

Efter en tur i køleskab med sukker har bærrene frigivet en masse dejlig saft. Både bær, saft og sukker hældes i en gryde. Vaniljestangen flækkes og kornene tages ud og fordeles i den resterende sukker. Det hele inkl. stangen puttes ned i gryden. Æblerne skrælles og kærnehuset fjernes. Æblerne skæres i mindre stykker.

Det hele bringes forsigtigt i kog under omrøring. Efter ca. 10 min tilsættes æblerne og citronsaft som så koger med.
Jeg lader det gerne stå og småsimre i 30-60 min afhængig af hvor tyk jeg ønsker marmeladen skal være. Efter de første 30 min. kan man teste ved at tage lidt marmelade på en underkop og køle det af. I varm tilstand stivner det nemlig ikke.

Når den ønskede konsistens er opnået hældes den varme marmelade på skoldede glas. Skyl evt. glassene forinden i atamon, hvis der er mange glas og de skal holde langt hen på vinteren.

Den færdige marmelade på glas.

Jeg blender gerne marmeladen med en stavblender inden jeg hælder den på glas, men den smager også godt med ”lidt bid” fra frugtstykkerne. God fornøjelse!

(opskriften er tidligere bragt i naturmagasinet NaturGuide.dk)

Annonce
Annonce

Fik du læst?