Nu pibler de nyttige brændenælder frem
N

Vi kender dem nok alle, de “brændende” brændenælder, der sørger for at man husker den efter den første nærkontakt. Her i haven har vi sluttet fred med hinanden og brændenælden har fået sin plads.

Populær hos sommerfuglene

Flere arter af sommerfugle lægger æg på brændenælde. Her er det larver af Dagpåfugleøje, der spiser løs af brændenælder.

Brændenælden er en nyttig plante og her mener jeg både for os mennesker, men i særdeleshed også for naturen. For Stor nælde, som den mest almindelige art hedder, er i høj kurs bl.a. hos flere sommerfugle. To af vores hjemmehørende og overvintrende arter, Nældens takvinge og Dagpåfugleøje lægger deres æg på brændenældens blade. Det samme er gældende for Admiralen. Så brændenælder er bestemt et plus i haven, hvis man gerne vil tiltrække de tre sommerfuglearter. Det er vigtigt, at der kommer sollys til brændenælderne, hvis larverne skal have succes.

Forårets friske skud er som regel de bedste og mest velsmagende. Brug gerne handsker, da kirtelhårene som bekendt kan være ubehagelige. Det er plantens kemiske forsvar mod at blive spist.

Fyldt med vitaminer og mineraler

Til vores egen vinding er brændenælden heller ikke til at komme udenom. Ud over at den er sprængfyldt med vitaminer, bl.a. A- og C-vitaminer, indeholder planten også mere jern end spinat. Dertil kommer mange mineraler som eks. kisel, fosfor og kalium.
Brændenælder kan benyttes i et væld af opskrifter så det er bare med at komme i gang med at plukke. Husk, at det er de små friske skud, der benyttes. Senere på sæsonen kan man blot slå/klippe nælderne ned og snart vil nye friske skud dukke op klar til at blive høstet. Blot husk at gem en klynge til sommerfuglene.

Kan bruges i mange retter

Her på matriklen elsker vi brændenælde-pesto og -shots, men den bliver også brugt som tilskud til salat (minder lidt om spinat), i brød, omelet og supper. Te af brændenælde kan købes i handlen, men hvorfor ikke lave det selv? Ja mulighederne er mange, blot husk at hvis de skal bruges ”rå” bør de blancheres først for at neutralisere brændehårene.

Du kan finde opskrifter med bl.a. brændenældepesto, suppe og shots på Naturguide.dk

Brændenælde kan bruges til en velsmagende pesto.

Nælde kommer af det oldnordiske netla.
Et ekstra lille fif er nældens lange og stærke fibre. De kan blødgøre og væves til stof. Nældens navn kommer fra det oldnordiske ord netla som betyder væve eller sy.

Medicinsk brug.
Planten har været brugt til at bekæmpe betændelsestilstande bl.a. hos gigt-plagede og til at stabilisere blodsukkeret.

Fakta om Stor nælde (Urtica dioica):

  • Der findes flere arter af nælder herhjemme, men Stor nælde er den mest udbredte med de største blade. Den er almindelig i Danmark og er ofte at finde i næringsrig jord.
  • Den kan blive op til 120 cm høj og har en firkantet stængel.
  • De mørkegrønne blade kan blive op til 20 cm lange og er grovtakkede.
  • Både blade og stængel har brændhår. Ved berøring knækker hårene og trænger ind i huden. Det kan både svie, kløe og give en snurrende fornemmelse omkring det berørte sted, så brug handsker når urten håndteres. Til trods for brændhårene er planten ikke giftig.

Kilde: naturhistoriskmuseum.dk, naturens spisekammer, NaturGuide.dk

Annonce
Annonce

Fik du læst?