Citronsommerfugle i haven
C

Citronsommerfuglen har jeg kun fåtalligt – og tilfældigt på besøg i haven, men en række tiltag i haven de senere år har givet meget mere potentiale for den skønne forårsbebuder.

En citronsommerfugl er dybt optaget i havens tidlige krokus. Foto: Svetlana Klaise/Dreamstime.com.

Citronsommerfuglen er hvert forår en kærkommen budbringer af lysere tider. Citronsommerfuglen dukker normalt op i marts som en af de tidligste sommerfugle. Den har formået at overleve den danske vinter i ly af blade og grene – trods vinterstorme, sne og frost. Der er registreret flyvende citronsommerfugle i alle årets måneder på nær november og december. I 2020 kunne vores søsterside NaturGuide.dk berette om et fund af en citronsommerfugl allerede midt i januar.

Plant tørst til citronsommerfuglens æg og larver

Det lille træ Tørst er værtsplante for citronsommerfuglen. Træet tåler både sol og skygge. Bærrene spises af fugle. Foto: NaturGrafik.dk.

Citronsommerfuglen er afhængig af det lille træ Tørst (Frangula alnus) eller Vrietorn (Rhamnus cathartica). Kun her lægger sommerfuglen sine æg. Haveejere, der planter Tørst et sted med læ og halvskygge i haven, har gode chancer for at citronsommerfuglen kvitterer og lægger sine fine æg på træets blade i maj. Næsten altid på undersiden. Den grønne larve afslører sig ved at der gnaves ovale huller i bladene.
Jeg har selv plantet et par tørst i haven, hvor de trives fint – både i sol og skygge. Tørst er naturligt hjemmehørende og findes i især i skovmoser. Den er en udpræget surbundsplante. Det sort-røde bær spises gerne af fugle – bl.a. silkehaler på træk, men egner sig desværre ikke til menneskemaver.
Træet får smukke efterårsfarver, så der er flere grunde til at plante tørst i haven. Jeg har fået mine planter af en skovejer, men de kan købes i nogle planteskoler. Du kan endda købe større buske på 1,5-2 m, f.eks. på Plantetorvet (annoncelink til butik).

Larven af citronsommerfugl på Tørst. Citronsommerfuglen lægger kun sine æg på enten tørst eller vrietorn. Foto: Suerob/Dreamstime.com.

Tidlige forårsblomster og sene efterårsblomster til citronsommerfuglen

Citronsommerfuglen søger meget gerne til blomster. I det tidlige forår kan den ses på havens krokus, men ellers søger den gerne til de første mælkebøtter eller blomstrende pilebuske.
Om efteråret har citronsommerfuglen brug for at lagre godt med næring inden vinteren. Her er den glad for tidsler og andre kurvblomster. Mange sommerfugle er i øvrigt glade for tidsler – og jeg har gerne tidsler i haven – både vilde tidsler og prydtidsler.

Pilebusken blomstrer tidligt – og er kærkommen for citronsommerfuglen. Jeg har pilebuske i haven af samme grund. Også bierne søger gerne til pilens blomster. Foto: Bilderschorsch/Dreamstime.com.

Stedegrønne vedbend giver ly, skjul og overvintring for vinteren

Et godt sted at overvintre for citronsommerfuglen er mellem vedbends tætte, stedsegrønne blade. Her kryber citronsommerfuglen gerne ind hen på efteråret og sidder stille med sammenklappede vinger hele vinteren. Jeg har masser af vedbend i haven, der både vokser op ad større træer, men også langs hæk og havehegn. Det er i øvrigt også et godt sted for havens sommerfugle at finde ly på blæsende regnvejrsdage.

Vedbend er stedsegrøn – og et godt overvintringssted for citronsommerfuglen. Foto: NaturGrafik.dk.

Nye generationer af sommerfugle

I sommerfuglens voksenliv er største prioritet at sikre nye generationer. For citronsommerfugle kan parringen være en længere affære på flere timer. Et eksempel fra England fortæller, at man har observeret en parring som strakte sig over 15 døgn – uden afbrydelse! Hen på sommeren ses resultatet, hvor den nye generation af sommerfugle flyver. Jeg sår gerne forskellige frøblandinger, der generelt er gode for insekter, herunder havens sommerfugle. Du kan finde insektvenlige blomsterfrø på blomsterverden.dk (annoncelink til butik) eller hos Plantecenter Fyn (annoncelink til butik), der har fine frøblandinger målrettet insekter og sommerfugle, der får det til at summe af liv i haven.

Vidste du, at citronsommerfuglen faktisk kan dufte citrus-agtigt. Naturvejleder Niels Lisborg fortæller, at en af hans første oplevelser med citronsommerfuglen var da han som dreng fangede en citronsommerfugl-han i et sommerfuglenet. Da han forsigtigt tog sommerfuglen ud af nettet, bemærkede han en duft af citron. Det samme gør sig gældende for hannen af Grønåret kålsommerfugl. Han-sommerfuglens parfume har til formål at tiltrække hunner.

Nogle kilder hævder, at det engelske ord butterfly (butter=smør) kommer af citronsommerfuglens smørgule vinger (butterfly-conservation.org).

Citronsommerfugl på mælkebøtte.

Kilder: NaturGuide.dk, butterfly-conservation.org. Forsidefoto: Stefan Rotter/Dreamstime.com

Annonce
Annonce

Fik du læst?