Korsedderkoppens sidste efterår
K

Det er slut for korsedderkoppemor

Navnet korsedderkop stammer fra tegningen på edderkoppens bagkrop. Den findes gerne i haver mellem staudehøj vegetation.

Korsedderkoppen er en af de edderkopper, der gerne kan findes i haven – og nok en af de arter som de fleste kender. Navnet korsedderkop stammer fra tegningen på edderkoppens bagkrop. Den hører til hjulspinderne, hvor der er ca. 30 arter i Danmark – og flere af dem er ikke ualmindelige i vores haver. Navnet hjulspinder henviser til edderkoppens klassiske edderkoppenet, der er næsten rundt som et hjul.

Lægger æg om efteråret

Om efteråret forlader den gamle korsedderkop-hun sit fangstnet for at lægge æg.

Her om efteråret lægger hunnen af korsedderkoppen sine mange æg. Hun forlader sit flotte edderkoppespind, der afsløres tydeligt nu af regn og dugdråber. Hun laver et ægspind skjult under en brændestak, en barkrevne eller lignende. Det kan blive til mange æg – op til 800!
Hun har overlevet én vinter som et lille edderkoppeæg og én vinter som ung ikke-kønsmoden edderkop, men nu er det slut! Kort efter æglægningen dør hun! 2 år gammel.

Hen på foråret kribler det – og flere hundrede bittesmå, gule hjulspindere rører på sig. I starten klumper de sig socialt, men senere spredes de bogstaveligt for alle vinde.

Edderkoppe-mor når aldrig at opleve sine mange unger. Først til næste år – langt hen på foråret i maj kribler det i ægspindet og snart myldrer det frem med bittesmå edderkopper, der i starten sidder tæt sammen. Efter et stykke tid spredes de ud i vinden ved at lave små flyvetråde, der fører dem ud i verden. De kan ikke selv styre hvorhen. Nogle bringes fatalt ud over havet. Andre lander måske i en sprøjtet kornmark eller på en p-plads i den indre by. Og andre igen lander måske i mit staudebed – og cyklussen kan starte forfra.

Kilder: NaturGuide.dk

Annonce
Annonce

Fik du læst?