Hvem elsker ikke sommerfugle med al deres skønhed og pragt? Det er flere tiltag, der kan gøre haven mere sommerfuglevenlig.
Det handler om at gøre haven lidt vild på den gode måde. Personligt elsker jeg en farverig have med masser af liv med både fugle, sommerfugle, guldsmede og bier med flere. At det så samtidig ofte er muligt uden ekstra havearbejde, da en del af haven delvis passer sig selv, er blot et ekstra plus. En have med mange sommerfugle er en mangfoldig have med læ, varme, variation og farver, hvilket vel ikke lyder helt tosset?
Farver, nektar og varme.
Hvis du – ligesom jeg, gerne vil lokke flere sommerfugle til haven er der flere parametre at skrue på. For det første elsker sommerfugle varme. Varme steder med læ giver optimale betingelser for mange af de smukke insekter. Læ kan vi skabe ved hjælp af f.eks. buske og høje stauder, stakit, stengærde eller evt. en brændestak, hvor sommerfuglene har mulighed for at søge ly i dårligt vejr. Jeg har selv bygget et kvashegn i haven som sommerfuglene gerne søger ly i når det blæser. Her kan citronsommerfuglen også overvintre.
Tiltræk sommerfugle med nektarholdige blomster
Et andet sted man kan justere på er blomsternes farver. Sommerfugle har brug for blomster, der giver nektar. Det har vist sig, at særligt de gule, blålige og violette farver er i høj kurs hos mange sommerfugle. De forskellige arter og generationer flyver fra tidlig forår til hen på efteråret og derfor er det optimalt med nektarkilder i haven fra forår til efterår.
I min have har jeg masser af krokus som de tidligste sommerfugle og bier besøger i marts. I april blomstrer mine pilebuske, seljepil, som jeg blot har plantet som stiklinger fra en vild pilebusk. Også mirabel og andre frugttræer blomstrer lystigt i foråret. Om sommeren er bl.a. prydløg, tidsler, lavendel, tusindstråle populære – og selvfølgelig sommerfuglebuskene. Også krydderurter som merian (oregano), timian og salvie hitter. I sensommeren og hen på efteråret er asters populære. I efteråret kan man også lokke flere sommerfugle – særligt admiraler, med nedfaldsfrugt.
Der er masser af smukke, vilde blomster fra Danmarks natur, der fint kan gro i haven – og se flotte ud. Jeg har indrettet et vildt bed med frø fra vilde blomster som jeg har indsamlet i naturen. Her vokser kællingetand, horsetidsel, røllike, rød kløver, knopurt med flere. Der er også mange vilde, høje stauder som gederams, rejnfan, hjortetrøst og lådden dueurt. Særligt hjortetrøst trækker mange sommerfugle.
Et andet fif er, at lade lidt af køkkenhaven gro vildt. Lad eksempelvis lidt af persillen, grønkålen, radiserne eller porrerne gro i stok og blomstre. Det elsker sommerfuglene og det er også en pryd for det menneskelige øje.
Foderplanter til sommerfuglelarverne.
Når man ønsker flere sommerfugle kommer man ikke udenom deres larver. Og i modsætning til de fleste sommerfugle så er larverne mere kræsne. De har oftest brug for bestemte planter for at klare sig afhængig af arten. Faktisk er vi så heldige, at mange sommerfuglelarver foretrækker ukrudtsplanter. Når jeg siger heldig er det fordi, at det både er en nem og billig løsning. Det kræver ikke indkøb af dyre planter.
Attraktive larveplanter (foderplanter for larverne) er f.eks. brændenælder (som i øvrigt er lækker i et hav af forskellige retter og opskrifter) og tidsler som får de smukkeste lilla-violette blomster til glæde for både larver og voksne sommerfugle.
Her lægger sommerfuglene æg: Vores mest almindelige og populære sommerfugle som Nældens takvinge, Dagpåfugleøje og Admiral lægger deres æg på brændenælde (Urtica). Tidselsommerfuglen er glad for arter af tidsler, men også bynke og burre og flere andre kurvblomster. Citronsommerfuglen lægger æg på buskene vrietorn og tørst. Den store Sortåret hvidvinge lægger æg på tjørn og røn. Kålsommerfuglene søger gerne mod løgkarse og andre planter af korsblomstfamilien. Stor og Lille kålsommerfugl er, som navnet angiver, også glade for havens kål.
Kilder: Miljøstyrelsen/mst.dk. Frontfoto, tidselsommerfugl på tusindstråle. Foto: Niels Lisborg/NaturGrafik.dk.