Mælkebøtten kan findes i blomst i mange af årets måneder, men i maj har mælkebøtten sin højtid. Overalt hvor man kigger blomstrer den solgule blomst. Mælkebøtten er ikke kun god til insekterne. Vi kan også lave en masse spændende ting med planten. En af dem er en velsmagende snaps.
Egentlig blomster mælkebøtten det meste af året, men sidst på foråret er der flest. At lave en snaps på mælkebøtte er både nemt og hurtigt. Det kræver dog lidt tålmodighed, ikke fordi snapsen skal trække længe, men fordi du kun skal bruge de gule kronblade når snapsen laves.
Ingredienser:
- ca. 70 stk. mælkebøttehoveder (det er kun de gule kronblade der skal bruges)
- ca. 1 flaske vodka eller klar neutral snaps
Fremgangsmåde:
- De gule kronblade plukkes af og lægges i et glas med skruelåg (eller med et andet tætsiddende låg).
- Lad det trække i ca. 1 uge og filtrer det herefter. Er snapsen for kraftig kan den evt fortyndes med lidt ekstra vodka/snaps.
Snapsen må gerne hvile en lille måneds tid inden den prøvesmages. Er smagen for kraftig (det synes jeg sjældent den er), så kan man vælge at fortynde med lidt neutral snaps eller vodka. Snapsen vinder ved lagring og bliver derved let sødlig.
Den lagrede snaps er god til et ostebord.
TIP:
Hvis du har ekstra tålmodighed, kan du til efteråret lave snaps på mælkebøttens rod. Her renses og skæres roden i mindre stykker og overhældes med snaps. Trækketid omkring et par uger. Efter filtrering må den gerne stå 1-2 år eller mere. Se det er en tålmodighedssnaps 🙂.