Hold øje med hvepsedronningen
H

I det tidlige forår vågner dronningehvepsen. Kun dronningen overlever vinteren. Hele hendes ophav og det gamle hvepsebo gik til grunde i efteråret. Nu er det tid for den nye dronning at opbygge et nyt hvepsesamfund.

Dronningen grundlægger selv sit hvepsebo ved at bygge den første del af boet. Snart tager hendes “børn” over og klarer det videre arbejde.

Om foråret er det værd at holde et ekstra øje med hvor den nye hvepsedronning har tænkt sig at bygge hendes nye hvepse-rige. Ønsker du ikke et hvepsebo i legehuset, udhuset, carporten m.m. så er det en god ide at holde udkig. I starten er dronningen nemlig helt alene om arbejdet og opbygningen af det nye bo – og alt andet lige også nemmere at bekæmpe. Generelt har jeg ikke problemer med gedehamse, der også optræder som nyttedyr i haven ved at tage potentielt skadelige insekter og insektlarver, men lige omkring huset og terrassen, hvor familien ofte opholder sig, ser jeg helst ikke hvepsebo.

Et hvepsebo fra sidste år i børnenes legehus.

Danmarks farligste dyr

Der findes flere hundrede arter af hvepse i Danmark, hvor langt hovedparten er harmløse og ikke sikker. Gedehamsene er de eneste hvepse, der reelt kan genere os og af og til giver mennesker ubehagelige stik – og statistisk, målt i dødsfald, er hvepse og bier Danmarks farligste dyr. Der findes ca. 10 gedehams-arter i Danmark. I haven er det oftest Almindelig gedehams (Paravespula vulgaris).

Almindelig gedehams kendes på ankeret midt i ansigtet. Der findes ca. 10 gedehamsearter i Danmark.

Det nye dronninge-imperium

Når dronningen i april-maj kommer frem fra sit skjulested, hvor hun har været i vinterdvale, er hun forståeligt nok sulten. Når hun har fået noget at æde er det tid til at finde et egnet sted, hvor det nye bo skal etableres. De gedehamse vi ser i det tidlige forår til langt hen i maj er alle dronninger.
Hos mig har en dronning fundet børnenes legehus attraktivt og i disse majdage er hun ved at bygge et nyt hvepsebo oppe under loftet. Det generer hende ikke, at der er et gammelt hvepsebo fra sidste år ved siden af.
Det er et ret imponerende arbejde. Hun flyver ud og gnaver træ (bl.a. på mine havemøbler) og blander den tyggede masse med spyt. Det giver et papiragtigt byggemateriale. Man kan ofte se farveringe på hvepseboet – alt efter hvorfra træmassen er hentet.

Et hvepsebo kan være et helt kunstværk. Striberne viser variationen i byggematerialet. Hvepsene samler træmasse fra forskellige steder.

Det nye hvepsebo er lille og kugleformet. Hun lægger de første æg i nogle fine celler, der også er lavet af træmasse blandet med spyt. Dronningemoderen passer selv de første larver, der fodres med insekter som hun fanger. Larverne bliver til arbejderhvepse, der er født til et slidsomt liv med at passe de næste hold hvepselarver og bygge videre på hvepseboet, der nogle tilfælde kan blive fodbold-stort og rumme mange hundrede hvepse. Hele sommeren producerer dronningen kun arbejderhvepse, men sidst på sommeren udvikles nye dronninger og droner (han-hvepse), der kan forsætte ringen.

Annonce
Annonce

Fik du læst?